Fondurile de pensii private obligatorii din România au atins o valoare record de 149,95 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2024, înregistrând o creștere semnificativă de 28% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit economedia.ro.
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 94% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”,spune ASF.
Titlurile de stat reprezintă 66,8% din active, în valoare de 100,16 miliarde de lei, urmate de acțiuni de 35,75 miliarde lei (23,8%) și obligațiuni corporative, care au ajuns la 6,48 miliarde lei, adică 4,3% din totalul activelor. În luna septembrie, contribuțiile au însumat 1,58 miliarde lei, cu o contribuție medie per participant de 383 lei.
Pilonul II a atras un total de 8.239.012 participanți, aceștia fiind distribuiți între fondurile de pensii private de la Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, NN și Vital.
Te-ar mai putea interesa și: Pensii noiembrie 2024. Când ajung banii la români. Sunt anunțate întârzieri
foto: pensii
Investițiile acestor fonduri sunt preponderent plasate în active românești, aproximativ 94% din portofoliu, majoritatea fiind denominate în lei și axate pe titluri de stat și acțiuni cotate la Bursa de Valori București, care asigură stabilitate și randament pentru participanți.
Titlurile de stat domină structura de active, cu o valoare de 100,16 miliarde lei, echivalentul a 66,8% din total, urmate de acțiuni în valoare de 35,75 miliarde lei (23,8%) și obligațiuni corporative, ce reprezintă 4,3% din totalul activelor, cu o valoare de 6,48 miliarde lei. În luna septembrie, contribuțiile încasate au ajuns la 1,58 miliarde lei, iar contribuția medie a fiecărui participant a fost de 383 lei.
Pilonul II de pensii private a acumulat 8.239.012 participanți, distribuindu-se în cadrul fondurilor de pensii private precum Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, NN și Vital. Această creștere evidențiază încrederea tot mai mare a românilor în acest sistem, precum și rolul fondurilor de pensii private în susținerea economiei interne prin investiții robuste și în expansiune.
Te-ar mai putea interesa și: Pensiile românilor cresc cu 12%. Decizia a fost anunțată de Daniel Baciu, președintele CNPP