Fondurile de pensii private obligatorii înregistrează creșteri cu 27%, faţă de sfârşitul anului 2022. Potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB.
Citește și FMI, o nouă vizită în România. De unde scoate Guvernul bani pentru majorarea pensiilor?
Reprezentanții ASF au subliniat că în luna noiembrie, contribuțiile încasate au fost în valoare de 1,1 miliarde de lei, în condițiile în care contribuția medie a fost 268 de lei, scrie Agerpres.
Astfel, la finalul lunii noiembrie, titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 79,862 miliarde de lei, respectiv 65,7%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 28,686 miliarde de lei (23,6%), iar pe poziția a treia obligațiunile corporative, cu 6,591 miliarde de lei (5,4% din total active).
În noiembrie 2023, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.116.587 milioane de participanți, spun reprezentanții ASF.
Mai mult, în cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital
Ce se întâmplă cu pensionarii cărora le scade pensia la recalculare. Daniel Baciu, anunţ de ultim moment pentru români.
Mai este puțin până la marea recalculare a pensiilor din septembrie, însă aceasta nu vine numai cu bani în plus pentru români, a anunţat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu. Vor fi pensionari care vor primi mai puțini bani.
Noua formulă de calcul a pensiilor nu numai că nu aduce pentru toţi românii creşteri ale pensiei, dar în cazul unora, calculul iese pe minus. Începând din 2024, impozitarea pensiilor va fi supusă unor reguli specifice.
E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Conform informațiilor oferite de reprezentanții Guvernului, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu: