Odată cu recalcularea pensiilor, mulți români se gândesc ce sume vor primi de la stat. Chiar dacă Simona Bucura-Oprescu a asigurat pensionarii că „nicio pensie nu va scădea după recalculare”, mulți dintre ei își fac griji, potrivit gândul.ro.
Începând cu luna septembrie, pensiile vor fi recalculate în baza a trei factori principali: contribuția, vechimea în muncă și indicele de corecție.
Te-ar putea interesa și: Pensii 2024. Punctul de pensie creşte la 2.340 de lei! Veniturile PENSIONARILOR se vor majora cu 33%. Cum se calculează pensiile din septembrie
foto: pensie
Contribuția, adică un salariu mai mare în timpul perioadei de activitate, se traduce într-o pensie mai mare.
Vechimea în muncă este pilonul esențial în ceea ce privește majorarea pensiei.
Un indice de corecție mic sau inexistent este de preferat pentru o creștere mai semnificativă.
Toți pensionarii din țară își așteaptă cu sufletul la gură sumele de bani recalculate.
Pentru a face așteptarea mai ușoară, observăm următoarele calcule pentru punctele de stabilitate pentru cei 38 de ani de muncă ai unui român:
Totalul punctelor acestui pensionar devine:
Valoarea punctului de referință (VPR) este 81 de lei, ceea ce aduce pensia recalculată la 61,25 puncte X 81 de lei = 4.960,25 lei.
Din această, sumă se scade un impozit de 10% pentru ceea ce depășește 2.000 de lei: 4.960,25 lei – 200 lei (10% din ce depășește 2.000 de lei) = 4.760,25 lei net.
Formula de calcul a pensiei este următoarea: VPR (valoare punct de referință) X număr puncte.
Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.
Punctele de necontributivitate: armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Puncte contributivitate – contribuția.
Te-ar putea interesa și: Categoria de pensionari care ar putea renunța la pensie. Câți bani ar putea încasa, fără să ridice pensia