- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fostul șef al CNAS nu reușește să scape de închisoare. Șase judecători i-au spus lui Lucian Duță că va ajunge în spatele gratiilor, după ce a luat o mită de 6 milioane de euro

03 Mar, 10:56 • Lupu Alexandra
Lucian Duță nu reușește să scape de închisoare. Fostul șef al CNAS este condamnat pentru că a luat mită în valoare de 6 milioane de euro.
Fostul șef al CNAS nu reușește să scape de închisoare. Șase judecători i-au spus lui Lucian Duță că va ajunge în spatele gratiilor, după ce a luat o mită de 6 milioane de euro

Lucian Duță se luptă să primească o revizuire a pedepsei. Cu toate acestea, fostului șef al CNAS i-au confirmat șase judecători că locul lui este în spatele gratiilor, după ce a luat o mită de 6 milioane de euro, spune ziare.com.

Fostul șef al CNAS nu scapă de închisoare

Condamnat la 6 ani de închisoare, Lucian Duță a încercat în de-a lungul timpului să obțină o revizuire a pedepsei. Cu toate acestea, șase judecători i-au demonstrat fostului șef CNAS că locul lui este în spatele gratiilor. Tribunalul a respins pe data de 2 martie ultima cerere depusă de Duță, considerată inadmisibilă.

Duță se folosește de această metodă pentru a scăpa de condamnarea definitivă. Cu toate acestea, Tribunalul l-a obligat, în urma ultimei solicitări, să achite suma de 400 lei pentru cheltuielile judiciare și a respins cererea. Duță are drept de apel timp de 10 zile de la comunicarea hotărârii curente.

„Respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de Duță Nicolae-Lucian, (…) în prezent încarcerat în Penitenciarul Bucureşti-Rahova, cu domiciliul ales pentru comunicarea actelor de procedură în Voluntari (…) împotriva Deciziei penale nr. 1049/A/25.07.2022 a Curții de Apel București. (…) Obligă revizuentul la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută”, este menționat în hotărârea instanței.

Duță a ajuns în fața a șase judecători până la momentul actual pentru a obține revizuirea pedepsei. Primul l-a condamnat la fond pe fostul șef al CNAS la 6 ani de închisoare, în timp ce doi au confirmat sancțiunea în apel, iar în cele din urmă, alte două cadre i-au respins contestațiile acestuia în ceea ce privește anularea. Cererea de reanalizare a fost realizată pe baza dispozițiilor art. 453 alin. 1 litera f, dar cu toate acestea, Duță nu a scăpat de sancțiuni. El a invocat faptul că judecătorii nu i-ar fi aplicat deciziile CCR din 2018 și 2022 în ceea ce privește prescripția.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Proiect de transformare digitală pentru CNAS, realizat de Trencadis. Implementarea lui costă 82,58 milioane de lei fără TVA

„Doamna Președinte, Onorată instanță, în data de 25 iulie 2022 am fost trimis la pușcărie în mod ilegal și pe nedrept. E o eroare judiciară gravă ascunsă sub masca ignoranței. Această instanță a dorit trimiterea mea la închisoare cu orice preț. (…)

Decizia CCR din 26 mai 2022 nu a fost dezbătută niciodată, cu toate că era obligatoriu. Toată lumea știa că pe data de 25 octombrie ICCJ urma să pronunțe o hotărâre preliminară. A și existat o întâlnire ad-hoc la Curtea de Apel București, cu toți judecătorii, în cadrul căreia s-a convenit ca toate dosarele să fie amânate până după pronunțarea hotărârii preliminare. Au făcut din mine singurul om din România trimis la pușcărie după decizia din data de 26 mai a CCR”, susține Duță la Curtea de Apel din București.

Argumentele au fost respinse de judecători. Fostul șef al CNAS nu scapă de pedeapsă pentru faptul că a încasat mită în valoare de 6.3 milioane de euro, chiar dacă acesta a încercat inclusiv să compromită probatoriul.

Fostul șef al CNAS nu scapă de închisoare
Fostul șef al CNAS nu scapă de închisoare

„Curtea apreciază că, deși a înlăturat, din oficiu, cauza specială de agravare a răspunderii penale (…), atitudinea procesuală a apelantului-intimat-inculpat pe durata cercetării judecătorești a apelurilor justifică menținerea pedepsei de 6 ani închisoare.

Atitudinea procesuală a apelantului-intimat-inculpat, care, prin metode neloiale, a încercat compromiterea fundamentului probator, face dovada unei mentalităţi infracţionale periculoase, ulterioară infracţiunii de corupţie pentru care se afla în curs de cercetare judecătorească.

Totodată, în raport cu valoarea mitei, în sumă de 6.300.000 euro, plătită, în mod indirect, din banul public, cuantumul pedepsei de 6 ani închisoare, în apropierea mediei limitelor speciale, este mult prea blând, însă, în mod surprinzător, Ministerul Public nu a declarat apel pentru netemeinicia pedepsei închisorii aplicată la fond”, completează magistrații.

Citește și: Contribuim la sănătate dar nu beneficiem de servicii medicale. Plătim la stat ca să mergem la privat. Sistemul din 2023

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...