Lucian Duță se luptă să primească o revizuire a pedepsei. Cu toate acestea, fostului șef al CNAS i-au confirmat șase judecători că locul lui este în spatele gratiilor, după ce a luat o mită de 6 milioane de euro, spune ziare.com.
Condamnat la 6 ani de închisoare, Lucian Duță a încercat în de-a lungul timpului să obțină o revizuire a pedepsei. Cu toate acestea, șase judecători i-au demonstrat fostului șef CNAS că locul lui este în spatele gratiilor. Tribunalul a respins pe data de 2 martie ultima cerere depusă de Duță, considerată inadmisibilă.
Duță se folosește de această metodă pentru a scăpa de condamnarea definitivă. Cu toate acestea, Tribunalul l-a obligat, în urma ultimei solicitări, să achite suma de 400 lei pentru cheltuielile judiciare și a respins cererea. Duță are drept de apel timp de 10 zile de la comunicarea hotărârii curente.
„Respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de Duță Nicolae-Lucian, (…) în prezent încarcerat în Penitenciarul Bucureşti-Rahova, cu domiciliul ales pentru comunicarea actelor de procedură în Voluntari (…) împotriva Deciziei penale nr. 1049/A/25.07.2022 a Curții de Apel București. (…) Obligă revizuentul la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută”, este menționat în hotărârea instanței.
Duță a ajuns în fața a șase judecători până la momentul actual pentru a obține revizuirea pedepsei. Primul l-a condamnat la fond pe fostul șef al CNAS la 6 ani de închisoare, în timp ce doi au confirmat sancțiunea în apel, iar în cele din urmă, alte două cadre i-au respins contestațiile acestuia în ceea ce privește anularea. Cererea de reanalizare a fost realizată pe baza dispozițiilor art. 453 alin. 1 litera f, dar cu toate acestea, Duță nu a scăpat de sancțiuni. El a invocat faptul că judecătorii nu i-ar fi aplicat deciziile CCR din 2018 și 2022 în ceea ce privește prescripția.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Proiect de transformare digitală pentru CNAS, realizat de Trencadis. Implementarea lui costă 82,58 milioane de lei fără TVA
„Doamna Președinte, Onorată instanță, în data de 25 iulie 2022 am fost trimis la pușcărie în mod ilegal și pe nedrept. E o eroare judiciară gravă ascunsă sub masca ignoranței. Această instanță a dorit trimiterea mea la închisoare cu orice preț. (…)
Decizia CCR din 26 mai 2022 nu a fost dezbătută niciodată, cu toate că era obligatoriu. Toată lumea știa că pe data de 25 octombrie ICCJ urma să pronunțe o hotărâre preliminară. A și existat o întâlnire ad-hoc la Curtea de Apel București, cu toți judecătorii, în cadrul căreia s-a convenit ca toate dosarele să fie amânate până după pronunțarea hotărârii preliminare. Au făcut din mine singurul om din România trimis la pușcărie după decizia din data de 26 mai a CCR”, susține Duță la Curtea de Apel din București.
Argumentele au fost respinse de judecători. Fostul șef al CNAS nu scapă de pedeapsă pentru faptul că a încasat mită în valoare de 6.3 milioane de euro, chiar dacă acesta a încercat inclusiv să compromită probatoriul.
„Curtea apreciază că, deși a înlăturat, din oficiu, cauza specială de agravare a răspunderii penale (…), atitudinea procesuală a apelantului-intimat-inculpat pe durata cercetării judecătorești a apelurilor justifică menținerea pedepsei de 6 ani închisoare.
Atitudinea procesuală a apelantului-intimat-inculpat, care, prin metode neloiale, a încercat compromiterea fundamentului probator, face dovada unei mentalităţi infracţionale periculoase, ulterioară infracţiunii de corupţie pentru care se afla în curs de cercetare judecătorească.
Totodată, în raport cu valoarea mitei, în sumă de 6.300.000 euro, plătită, în mod indirect, din banul public, cuantumul pedepsei de 6 ani închisoare, în apropierea mediei limitelor speciale, este mult prea blând, însă, în mod surprinzător, Ministerul Public nu a declarat apel pentru netemeinicia pedepsei închisorii aplicată la fond”, completează magistrații.