Elena Mateescu a explicat că apariția norilor de tip Shelf Cloud, numiți și norii cumulonimbus, reprezintă un semn clar de furtună, potrivit antena 3 CNN. Tot ea a precizat faptul că, acest fenomen generează imagini spectaculoase din cauza modului în care se formează, adică prin înlocuirea unui front de aer cald cu unul de aer rece.
Citește și: Meteo 6-8 septembrie 2023. Cum va fi vremea în toată țara în a treia zi a săptămânii
„Sunt nori de furtună, cumulonimbus, care în traducere ar însemna nori de tip sertar, care se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald în față are o mișcare ascendentă lentă, fiind înlocuit de aerul rece care se prăbușește în spatele benzii formate pe cer.
Sigur că această bandă, așa cum spuneam, reprezintă practic zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului cald și cea descendentă din spate a aerului rece. Sunt prevestitori de furtună și sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată.
Într-adevăr, sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere, practic geneza lor și modul cum aerul cald este înlocuit de aerul rece și practic prăbușirea care determină acea bandă formată pe cer”, a spus șefa ANM, Elena Mateescu.
Alte articole: Cod Galben de vreme severă în România. ANM anunță că 11 județe și Capitala vor fi afectate