- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fratele „schemei Nordis” , la o aruncătură de băț de București. Cercetările justiției se află în plină desfășurare

25 Oct, 19:25 • Bugiu ⁠Ana Maria
După scandalul fraudelor imobiliare de la Nordis, un alt caz similar a ieșit la iveală la Ploiești, în legătură cu proiectul White Tower, unde dezvoltatorul ar fi vândut apartamente de două ori. Cercetările judiciare sunt în desfășurare, iar prejudiciul estimat depășește un milion de euro, afectând 16 persoane.
Fratele „schemei Nordis” , la o aruncătură de băț de București. Cercetările justiției se află în plină desfășurare

După scandalul fraudelor imobiliare asociate cu Nordis, un alt caz similar pare să se contureze la doar câteva zeci de kilometri de București, în Ploiești. Este vorba despre proiectul White Tower, unde dezvoltatorul ar fi vândut mai multe apartamente de două ori, o situație care pare să fie o replică a scandalului Nordis, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu respinge asocierea cu afacerea Nordis. „Nu are nicio treabă cu PSD”

foto: White Tower

Fratele „schemei Nordis” , la o aruncătură de băț de București. Cercetările justiției se află în plină desfășurare

Grupul Nordis, cunoscut pentru proiectele sale imobiliare de lux din București, Mamaia, Sinaia și Brașov, se confruntă cu acuzații grave de fraudă. Deși compania a încasat avansuri substanțiale pentru locuințe, clienții nu au primit apartamentele promise, iar unele proprietăți au fost vândute chiar și de mai multe ori, ceea ce a dus la un prejudiciu considerabil. Un exemplu notabil este proiectul Nordis Primăverii, situat pe un bulevard exclusivist din București, cu o valoare de peste 8 milioane de euro. De asemenea, avansurile pentru o altă dezvoltare, Nordis View, de pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, au dispărut fără urmă.

În cazul White Tower, problemele au apărut după ce mai mulți cumpărători au plătit sume mari de bani, dar nu și-au primit locuințele. Dosarul este în prezent în cercetare, iar 16 persoane au fost păcălite, prejudiciul estimat depășind un milion de euro. Compania care deține White Tower a fost înființată în 2007, având ca activitate principală „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”. Mihăiță Vasea și Georgeta Duță sunt proprietarii firmei, iar Alexe Tănase a fost administratorul acesteia.

Pe lângă cazul White Tower, un alt scandal similar se află în curs de desfășurare, legat de compania Gersim, care a dezvoltat proiectul City Gate din apropierea hipodromului din Ploiești. Cererea de faliment a companiei Gersim va fi judecată pe 5 noiembrie, iar proprietarul, Daniel Ștefănescu, a fost pus sub control judiciar pentru implicarea sa în aceleași tipuri de înșelăciuni. Aceste cazuri reflectă o problemă mai amplă în sectorul imobiliar, unde astfel de practici ilegale afectează grav încrederea consumatorilor și stabilitatea pieței.

„S-a reţinut că, în perioada 2022 – 2023, inculpaţii au ajutat un dezvoltator imobiliar din Ploieşti să îşi ascundă o parte din patrimoniu, atât înainte de intrarea, cât şi după intrarea în insolvenţă, prin diferite acte efectuate (de exemplu au preluat părţi sociale ale societăţii pentru suma de 100 lei, în condiţiile în care un singur bun din activul societăţii valora 3.000.000 euro, sau au mărit, în mod fictiv, datoriile pe care le avea firma faţă de unele persoane).

Toate aceste acte au dus la menţinerea în eroare a persoanelor vătămate cu care dezvoltatorul imobiliar încheiase promisiuni de vânzare-cumpărare în White Tower şi City Gate, cu reprezentarea ideii că în viitor vor deveni proprietarii imobilelor, creându-le falsă impresie că dezvoltatorul imobiliar are fonduri suficiente pentru a finaliza construcţiile, deşi singură consecinţă urmărită a fost imposibilitatea executării silite, deci a acoperirii prejudiciilor cauze, în sumă totală de aproximativ 2.000.000 euro”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Te-ar mai putea interesa și: Ministerul Afacerilor Externe, chemat la tribunal de FACIAS pe tema despăgubirilor dictate prin condamnări la CEDO