ANAF a tot încercat în mai multe rânduri în ultimul an să îi execute silit pe frații Micula pentru recuperarea despăbugirilor de 395 de milioane de euro plătite în 2019 de Guvernul Orban. Este vorba despre bani plătiți firmelor fraților Micula în urma celebrului proces pierdut de România la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, după ce frații Micula au reclamat că Statul român le-a provocat pierderi substanţiale prin anularea facilităților acordate investitorilor din zonele defavorizate în perioada aderării la Uniunea Europeană, scrie Adevărul.
Despăgubirile au fost plătite în întregime în decembrie 2019, însă au fost considerate de către Comisia Europeană un ajutor de stat ilegal, comisia cerând României să recupereze banii. Decizia a fost contestată de frații Micula.
Între timp, Judecătoria Beiuş a suspendat toate acţiunile ANAF pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula, nu doar executările silite pornite deja împotriva firmelor lor, ci și pe cele viitoare.
„Instanţa apreciază oportun la acest moment suspendarea provizorie a executării silite pornită de intimate”, căci ea „ar crea grave prejudicii, cu posibila intrare în faliment, indisponibilizarea unui număr mare de angajaţi, neplata furnizorilor, împrejurare ce ar putea avea consecinţe în plan social şi ar duce la imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea”, se arată în decizia instanței.
Mai mult, una dintre judecătoare a dispus inclusiv suspendarea “oricăror alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii”. La cererea ANAF de a lămuri termenul vag de “acte viitoare”, precizarea a venit în martie 2023, când instanţa a explicatat că “prin expresia alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii se înţelege acte de executare silită”. Cu alte cuvinte, până la un verdict definitiv al instanţelor europene, Fiscul nu-i mai poate executa silit pe fraţii Micula.