Frații Tristan și Andrew Tate, aflați sub control judiciar, au plecat, joi dimineață, din România, cu un avion privat închiriat care a decolat de pe aeroportul Băneasa. Destinația – Florida, Statele Unite.
Controlul judiciar le interzicea să părăsească România, însă frații Tate au obținut dispensă de la procuror pentru a putea pleca în SUA.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a confirmat că fraților Tate le-a fost ” admisă solicitarea privind modificarea obligației impuse de a nu părăsi teritoriul României”.
”Cu privire la doi inculpați, persoane cu dublă cetățenie, americană și britanică, aflați sub măsura controlului judiciar în cadrul dosarelor penale în care sunt cercetați de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, facem următoarea precizare: cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar a fost respinsă, aceasta fiind menținută în ambele dosare în care se efectuează urmărirea penală.
A fost admisă solicitarea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi teritoriul României, celelalte obligații fiind menținute de către procurorii DIICOT, inclusiv cea referitoare la prezentarea în fața organelor judiciare la fiecare chemare, cu atenționarea că încălcarea cu rea-credință a obligațiilor ce le revin poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură privativă de libertate superioară.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmit DIICOT.
Cei doi ar urma să revină în România la finalul lunii martie, când trebuie să meargă la instanță pentru a afla dacă se prelungește controlul judiciar în cazul lor, au declarat unele surse, potrivit romaniatv.net.
Fraților Tate le-a fost dată permisiunea de a părăsi România după aproape doi ani și jumătate în care nu au avut voie să facă acest lucru.
Tristan și Andrew Tate sunt vizați într-un dosar pentru trafic de persoane, grup infracțional organizat și act sexual cu un minor. În acest dosar urmărirea penală a început acum șapte luni, însă procurorul nu a trimis încă dosarul în judecată.
Frații Tate sunt inculpați și în Marea Britanie, unde sunt acuzați de viol și trafic de ființe umane. Cererea de extrădare va putea fi pusă în aplicare după încheierea procedurilor judiciare în România.
Tot în Marea Britanie, frații Tate sunt acuzați de evaziune fiscală. Potrivit anchetatorilor, cei doi nu au plătit niciun impozit, în nicio ţară, pe veniturile obţinute din afacerile lor online între 2014 şi 2022, potrivit BBC. Ar fi vorba despre impozite pentru venituri de 21 de milioane de lire sterline.
Citește și Rafila vrea ca medicii să fie plătiți în funcție de performanță. Cine va câștiga mai mult
Financial Times a scris că Andrew Tate, susținător al lui Donald Trump, a primit sprijin din partea administrației acestuia, care ar fi făcut presiuni asupra autorităților române să reducă restricțiile de călătorie împotriva lui și a fratelui său, Tristan.
După articolul din Financial Times, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, la Euronews, că a discutat despre ”soarta fraților Tate” cu trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, la Munchen.
Întrebat cum a fost întâlnirea pe care a avut-o cu Grenell, Hurezeanu a spus că s-au întâlnit întâmplător pe hol și au avut o discuție ”cordială” și ”informală”. El a adăugat și că i-a făcut o invitație lui Grenell la București, pe care acesta a refuzat-o și a încheiat discuția spunând că ”rămâne interesat de soarta fraților Tate”.
”N-am sesizat această afirmație drept o presiune, ci doar o repetare a unei stări de fapt, cunoscută în ce-l privește, pentru că nu era la prima afirmație publică de acest gen, și dorind să-mi comunice și mie această părere. Mi-a comunicat asta”, a spus Hurezeanu.
Întrebat de moderatorul Euronews dacă consideră că e o chestiune personală a oficialului american sau un mesaj al SUA, Hurezeanu a răspuns: ”Este o preocupare personală a dânsului, dar cred că face parte dintr-o preocupare mai largă a administrației. Nu în ce privește frații Tate, dar știți că el răspunde și de eliberarea prizonierilor din Belarus, și din Federația Rusă. Nu e deloc cazul acesta (la frații Tate – n.r.), dar am observat că au fost speculații cu privire la presiuni. Nu știu ce presiuni s-au făcut de altă natură înainte sau după, dar ceea ce am discutat cu domnul Grenell a fost cordial, informal, foarte concentrat, neangajant și în niciun caz nu am sesizat ceea ce s-a spus, drept o formă de presiune”.
Și premierul Marcel Ciolacu a negat că SUA ar fi făcut o solicitare către România cu privire la situaţia juridică a fraților Andrew și Tristan Tate. ”Statele Unite nu au făcut nicio solicitare către România cu privire la situaţia juridică a unor cunoscuţi influenceri străini investigaţi de autorităţile române. Nu au existat solicitări nici în timpul discuţiei dintre Ministerul de Externe şi Richard Grenell, sau după aceasta”, a scris Marcel Ciolacu, într-o postare pe X.