Fraudă cu certificate de handicap în București. Polițiștii din București au deschis un dosar penal în care se anchetează o fraudă cu certificate de handicap, emise pe numele unor persoane care nu aveau acest drept. Au fost efectuate zeci de percheziții la persoane despre care se bănuiește că se ocupă cu falsificarea de acte oficiale. La percheziții, polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog București au descoperit documente falsificate, dar și instrumente folosite la falsificarea documentelor și diverse sume de bani în lei și valută
„În cursul anului 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că ar fi fost falsificate și ar fi fost puse la dispoziția unui număr mare de persoane, certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obținerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fiind constituit un dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București”, au explicat reprezentanții IGPR.
Astfel, anchetatorii au stabilit că începând cu anul 2019 și până în prezent, mai multe persoane, din municipiul București și din județele limitrofe, care doreau să se pensioneze, dar nu aveau vechimea necesară, ar fi solicitat și ar fi obținut pensie publică, în baza unor certificate de încadrare în grad de handicap falsificate, invocând o prevedere legală ce oferă facilitatea pensionării anticipate persoanelor cu handicap. Persoanele în cauză ar fi beneficiat de reducerea stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fraudând în acest fel bugetul asigurărilor de stat. Până în prezent, au fost identificate peste 60 de persoane care beneficiază, fără drept, de pensie publică de stat, valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului asigurărilor de stat fiind de peste 4.800.000 de lei.
Legea pensiilor de stat prevede că o persoană care este încadrată în grad de handicap, potrivit Legii 448/2006, are dreptul să primească pensie anticipată, chiar dacă nu are gradul minim de cotizare prevăzut de lege, și care este de 15 ani. Persoanele în cauză ar fi beneficiat de reducerea stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fraudând în acest fel bugetul asigurărilor de stat.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.