FRF dorește consumul de bere pe stadioanele din România. O lege din 1991 prevede interzicerea consumului de alcool în stadioane și evenimente organizate cu scop de recreere sau a manifestărilor cultural-artistice.
Legea a fost modificată în 2019, iar berea poate fi servită doar în pahare din plastic, la concertele organizate pe stadioane sau în piețele publice, însă nu şi la competiţiile sportive.
Citește și: „Este o bătaie totală de joc”. Cât a plătit un român pe o bere de 0.33 ml la un bar din Cluj-Napoca
”A fost un subiect care s-a aflat permanent pe agenda noastră. Considerăm că acest consum, mai ales de bere slab alcoolizată pe stadioane, reprezintă şi un element de modernitate pe care vrei să-l aduci.
În ultimii opt ani, statul a reînceput să investească puternic în infrastructura fotbalistică. Atunci, consumul de bere slab alcoolizată, cu siguranţă, ar fi un element de modernitate care s-ar alătura acestei infrastructuri moderne de care ne bucurăm astăzi, în România”, a declarat Răzvan Burleanu, citat de Digisport.
România se află pe locul 4, cu 95.6 litri pe cap de locuitor, în creștere față de 2020, anul de debut al pandemiei COVID, deci – am putea spune – de o relevanță deosebită în consumația de alcool pe considerentele #stămacasă și #csfncsf. Însă iată și o surpriză: consumul de bere pe cap de locuitor în România a scăzut, de fapt, în 2020 față de anul precedent. În 2020, România s-a aflat pe locul 5, cu 95.2 litri de bere pe cap de locuitor, iar în 2019 ne-am situat pe locul 3 în lume, cu 100.3 litri.
Lituania este în creștere rapidă, ocupând locul 19 în 2019, locul 6 în 2020 și locul 3 în 2021. În schimb, printre primele 35 de țări clasate, în opt țări a scăzut nivelul de consum din 2020 până în 2021.
Raportul Kirin Holdings se bazează pe chestionarele trimise de companie diferitelor asociații de bere din întreaga lume, precum și pe cele mai recente statistici din industrie disponibile. Datele pentru consumul global de bere sunt urmărite de Kirin Holdings încă din 1975.
Piaţa berii din România a scăzut cu 9% în primele cinci luni ale anului în curs, faţă de acelaşi interval din 2022, arată datele publicate, marţi, de Asociaţia Berarii României.
„Această scădere a pieţei este pusă pe seama unei serii de factori. Printre cei mai importanţi sunt scăderea puterii de cumpărare şi contextul economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflaţie şi a preţurilor materiilor prime. Un alt factor responsabil de scădere este creşterea alarmantă a costurilor de producţie, care se menţine şi în acest an, chiar dacă anumite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat.
Au mai contribuit la aceste rezultate şi temperaturile sub media perioadei normale de început de vară, berea fiind o băutură al cărei consum este puternic influenţat de vreme. (…) Rezultatele se înscriu în trendul descendent manifestat încă de anul trecut, tendinţa continuând accelerat şi în acest an”, se menţionează într-un comunicat de presă al organizaţiei. (Citește AICI mai multe detalii)