Luna ianuarie a adus episoade de vreme geroasă care au generat un consum ridicat de gaz pentru încălzirea locuințelor. Valul de frig care a lovit România în ultimele zile nu se resimte doar la nivelul termometrelor ci și în ceea ce privește facturile la gaze, după cum explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, citat de Antena 3 CNN.
Trebuie precizat faptul că, după cum explică acest expert, facturile la gaze s-au dublat și asta nu din cauza faptului că planul pentru această formă de energie, de 0,31 lei/kWh ar fi fost eliminat de către autorități ci din cauza faptului că a fost înregistrată o creștere semnificativă a consumului. Acest lucru a avut loc odată cu valul de ger care a lovit România.
După cum a explicat Dumitru Chisăliță, facturile la gaze s-au dublat, asta după cum arată o analiză facută asupra facturilor din zona Bucureștiului. Creșterea pe care au înregistrat-o facturile la gaze se datorează scăderii simțitoare a temperaturilor. După cum explică acesta, luna noiembrie a fost neobișnuit de caldă, asta în timp ce în decembrie temperaturile s-au apropiat de limitele normale din această perioadă, diferența resimțindu-se imediat la nivelul costurilor suportate de populație.
Te-ar putea interesa și: Greşeala care îţi dublează factura la gaze. Unde trebuie pus termostatul
Dumitru Chisăliță atrage atenția asupra faptului că această scădere a temperaturilor care a început cu luna decembrie se reflectă direct în facturile la gaze care au fost sau urmează să fie emise, el estimând o dublarea a acestora între noiembrie și decembrie.
„Facturile s-au dublat. Am făcut o analiză în cursul zilei de joi pe câteva facturi din zona Capitalei. Această dublare rezultă că a apărut din creșterea puternică a consumului. Luna noiembrie a fost destul de caldă, comparativ cu alți ani. Luna decembrie a intrat pe un regim normal de temperaturi, dar diferența aceasta mare a făcut să vedem o factură dublă în decembrie, față de noiembrie.
Dacă ne uităm pe aceleași facturi, prețurile pentru gaze au fost ușor mai coborâte în luna decembrie, decât în noiembrie cu câteva procente. În ianuarie probabil că vom avea din nou o factură mai mare, datorită consumului ridicat”, a explicat Dumitru Chisăliță.
Acesta a dat și un exemplu legat de modul în care vor crește facturile la gaze. Astfel, el a explicat că dacă consumul din decembrie a fost de 550 de lei, ne putem aștepta facturi de peste 700 de lei în ianuarie.
„Dacă o factură a ajuns în decembrie la 550 de lei, probabil că în ianuarie oamenii să se aștepte la 700 de lei”, a explicat expertul.
Citește și: Cum setezi centrala termică pentru a nu plăti facturi uriaşe la gaze