Vremea nefavorabilă a distrus pomii fructiferi în aproape toată țara. Sunt zone unde oamenii nu vor culege nicio cireaşă şi nicio caisă în acest an.
Valul de frig a lăsat urme adânci în livezile din Dolj. Florile pomilor fructiferi au înghețat.
„Nu avem cum să protejăm împotriva înghețului, mai mult decât atât, cultura de cais afectată acum două săptămâni de îngheț este 100% distrusă. Anul trecut, după un îngheț de primăvară, am recoltat vreo 300 de kilograme de caise de pe 3 hectare, anul ăsta cred că o să fie la fel. La prune anul ăsta cred că nu va fi deloc”, a declarat Apetroaei Mircea, fermier.
Proprietarii au aprins focuri în livezi ca să formeze o perdea de fum peste pomi și să îi protejeze de frig. Din păcate, nici metoda tradițională nu a avut succes.
„Culturile au suferit un stres din punct de vedere termic. Producțiile vor fi mult diminuate față de o perioadă normală”, Agapie Romulus Sorin, director Direcţia Agricolă Dolj, potrivit Observator.
Aceeași situație e și în Constanța. „Este afectat încă din lunile decembrie și ianuarie, când au fost temperaturi de 20 de grade. Ne-a luat 50 la sută din cais, soiurile timpurii au fost exterminate înainte de floare”, a afirmat Gheorghe Lămureanu, inginer.
Inclusiv producția de migdale e compromisă din cauza gerului din luna martie. Migdalul a fost afectat în proporție de 70%.
„Migdalul este una dintre cele mai sensibile specii la frig. În următoarele zile vom avea -2, -3 grade. Sigur o să rămânem fără producție de migdal anul acesta”, a adăugat Gheorghe Lămureanu, inginer.
Citește și Prime de Paște 2025. Cine sunt angajații pentru care iepurașul vine mai devreme
Cu o astfel de producție, specialiștii estimează prețuri foarte mari pentru puținele fructe românești care vor ajunge pe tarabe.
„Vom avea prețuri cel puțin duble. Problemele vor fi foarte mari, cred că vom avea o pierdere de peste 70 la sută, la ce a rămas. Cireșul este afectat 100%, caisul 100%, piersicul 80%, sperăm ca din soiurile târzii să mai scape ceva”, spune Ion Căplan, Director Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare.
Pentru a primi despăgubiri de la stat, proprietarii trebuie să ceară ajutor în 24 de ore. Apoi, o comisie merge în teren să constate pagubele. În funcție de gravitatea situației, se pot primi 1.000 lei la hectar.