La capitolul „consum de pesticide” România se află pe locul al 5-lea din Europa, fiind înregistrate vânzări de peste zece milioane de kilograme pe an, conform celor mai recente date. Așadar, este foarte important să fim extrem de atenți atunci când ne cumpărăm fructe și legume proaspete. Toxicologul Radu Țincu trage un semnal de alarmă cu privire la acest subiect.
Ceea ce face lucrurile să fie și mai dramatice atunci când ne gândim la consumul de pesticide este faptul că România se situează în acest top după țări precum Spania, Franța, Italia și Germania. Acestea reprezintă principalii furnizori de fructe și legume de la noi din țară. Tarabele din piețe și hipermarket-uri sunt pline de produse importate chiar din aceste state.
Radu Țincu, medic toxicolog, a explicat pentru Antena 3 care sunt lucrurile la care trebuie să fim atenți atunci când ne cumpărăm fructe, dar și de ce este extrem de important să spălăm la fel de bine și merele cultivate în propria grădină, de exemplu.
„În primul rând, trebuie să plecăm de la o premisă. Agricultura în toată lumea folosește pesticide. Discutăm de o agricultură intensivă, e nevoie de aceste substanțe chimice pentru a putea să optimizăm cât mai mult culturile.
Ceea ce trebuie să facem este să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că știm foarte bine că distribuția acestor pesticide este diferită.
De asemenea, trebuie să spunem faptul că putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un control al nivelului de pesticide la nivelul solului sau la nivelul apelor.
Deci, BIO nu e un mit, atâta timp cât se respectă certificarea BIO. Asta înseamnă că producătorul respectiv a fost verificat, iar în urma verificărilor s-au recoltat probe toxicologice care nu vizează doar pesticidele, ci și alte substanțe chimice, cum ar fi metalele grele sau expunerea la alte tipuri de noxe.
De asemenea, trebuie să înțelegem că fiecare tip de fruct sau de legume are nevoie de diferite pesticide. De aceea, dacă vom diversifica tipul de legume și fructe pe care le mâncăm în acest fel, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp.
Problema la pesticide este efectul cumulativ, adică expunerea pe termen lung la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate.
Sunt câteva zone unde studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. De exemplu, forme foarte rare de cancer şi forme de leucemii. Unele tumori la nivelul tubului digestiv care pot fi induse de acest consum de pesticide.
De asemenea, aceste pesticide funcționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează prin structura pe care o au, anumiți hormoni. Acești hormoni sunt, de fapt, o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin.”, a spus medicul Radu Ţincu, marţi, la Antena 3 CNN.
Expunerea îndelungată la asemenea substanțe chimice poate avea un impact uriaș asupra sănătății noastre. Dacă de exemplu ai mâncat un măr stropit cu pesticide, cel mai probabil nu vei întâmpina probleme, însă specialiștii sunt îngrijorați cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla pe termen lung, pentru că până la urmă discutăm de o amplificare a numărului de cancere.
Totodată, este important de menționat că acestea pot sta la baza unor alergii, care pot apărea la nivel cutanat sau la nivel respirator.
Care sunt efectele pesticidelor asupra sănătății noastre: