Vin vremuri grele pentru funcționarii publici din România. Ei vor verificați, ca la școală, dacă sunt bine pregătiți la ”materia” legislație!
Măsura este inclusă într-un proiect legislativ propus de 55 de parlamentari de la PSD, printre care și premierul Marcel Ciolacu, și de la minoritățile naționale. Proiectul propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.
Conform proiectului care îi vizează pe funcționarii publici, evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale acestora va cuprinde și verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile acestora, notează agerpres.
”Procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici de execuție și a funcționarilor publici de conducere reprezintă aprecierea obiectivă a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului și a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici, prin compararea gradului și a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță stabilite cu rezultatele obținute în mod efectiv de către funcționarul public”, se arată în proiect.
Conform aceluiași proiect, ”evaluarea prevăzută în codul administrativ se realizează anual, în scopul aprecierii cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public și a performanțelor obținute, prin raportarea rezultatelor obținute în mod efectiv și a criteriilor de performanță la obiectivele stabilite”.
Funcționarii publici vor da acest examen scris la sediul autorității sau al instituției publice unde lucrează, ”în prezența persoanei competente a stabili întrebările sau a unui funcționar public delegat de persoana competentă pentru a asista pe durata desfășurării procedurii”. Funcționarului public i se va prezenta documentul conținând întrebările la care va răspunde în scris și timpul alocat pentru a răspunde.
Fiecare răspuns va fi evaluat cu note de la 1 la 5, fiind acordată câte o notă finală de către fiecare membru al comisiei de evaluare, stabilită ca medie aritmetică a notelor pentru răspunsul la fiecare întrebare.
Obținerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public atrage acordarea calificativului nesatisfăcător.
Prevederile se aplică înalților funcționari publici, funcționarilor publici de execuție și conducere, precum și funcționarilor publici debutanți.
În expunerea de motive a proiectului se precizează că ”actuala procedură nu reglementează un instrument eficace și adecvat pentru evaluarea cunoștințelor teoretice actualizate ale funcționarilor publici, sub aspectul cunoașterii actelor normative ce reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public”.
”În activitatea autorităților și instituțiilor publice s-a constatat adeseori că pentru atingerea unor rezultate apte a asigura îndeplinirea obiectivelor și a criteriilor de performanță stabilite pentru funcționarii publici, diversele componente sau structurile funcționale ale entităților publice solicită frecvent sprijinul celei de specialitate juridică, conducând la o încărcare excesivă a activității acesteia și la disfuncționalități de ansamblu ale activității entităților publice”, spun inițiatorii proiectului.
”În contextul evoluției legislative și a necesității corelării permanente și aplicării în ansamblu și integrat a normelor naționale și europene, apare ca evidentă exigența unei bune cunoașteri de către toți funcționarii publici a acelor norme care reglementează activitățile pe care aceștia le realizează, conform atribuțiilor stabilite prin fișa postului.
O bună cunoaștere teoretică, legislativă este condiția esențială a performanței individuale și a realizării criteriilor și obiectivelor stabilite funcționarului public”, se mai menționează în expunerea de motive.
Senatul este prima cameră sesizată cu privire la acest proiect, iar Camera Deputaților este for decizional.