Furtuna Otto, cu rafale de peste 100 de kilometri pe oră, va începe de vineri după-amiază în jumătatea nordică a Europei. Și România va fi vizată de schimbări drastice de vreme, anunță Antena3.
Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi furtună peste jumătatea nordică a Europei – Marea Baltică. Sunt așteptate rafale de peste 100 km/h, începând de vineri după-amiază. Fenomenul a primit numele de Furtuna Ottto de la meteorologii din Danemarca.
Afectate vor fi: Danemarca, Finlanda, Polonia, nordul Germaniei, Letonia, Lituania, Estonia, Belararus, Rusia. Cât despre România, ţara noastră este la periferia sistemului de furtună, însă există șanse să se extindă, iar vântul puternic să fie resimțit și în țara noastră.
Sâmbătă – Vântul va avea intensificări susţinute la munte, cu rafale de peste 70, chiar 90 de kilometri pe oră, iar la altitudini mai mari de 1700 m va sufla tare cu peste 100-120 de kilometri pe oră şi va fi viscol puternic.
Local şi temporar, intensificări ale vântului vor fi şi în zonele joase de relief, mai ales din nord-vest, centru şi sud, cu viteze în general de 55…65 km/h. În zonele de sud, sud-est precum și în sud-vest, sunt așteptate temperaturi de până la 18 grade Celsius, valorile fiind mult mai mari față de normalul perioadei.
Ai mai putea citi: Un nou contract record semnat de CFR. Sorin Grindeanu anunță investiții de 3,1 milioane de euro prin PNRR
„Precipitațiile vor apărea, vineri noapte, sâmbătă, duminică, în mod deosebit în jumătatea de nord a teritoriului, vorbim de precipitații în formă lichidă, mai ales ploi, chiar și în zonele montane mai joase. În zona montană mai înaltă se păstrează temperaturi scăzute iar precipitațiile vor fi în formă solidă.
Trebuie să subliniem că vântul va prezenta intensificări în weekend. Deci temperaturile pe care le așteptăm și le estimăm a fi atât de ridicate vor fi totuși ușor diminuate ca și senzație de intensificările vântului”, a declarat meteorologul Alina Șerban.
În ultima zi de weekend se pare că vremea se va mai răci puțin în toate regiunile, însă de săptămâna următoare sunt anunțate din nou alternanțe termice.
Ai mai putea citi: Prețul laptelui ajunge la un prag istoric! Specialiștii avertizează că piața va fi volatilă până în vara anului 2023