„Anul trecut am aprobat o hotărâre de guvern prin care am dispus implementarea acestui sistem în România. Suntem în momentul de faţă în stadiul în care avem compania RetuRO, licenţiată pentru implementarea acestui sistem. Compania a făcut primele angajări, a demarat discuţiile cu băncile finanţatoare, a început dezvoltarea sistemului informatic în care anul acesta deja se vor înscrie şi producătorii, şi retailerii cu cantităţile de ambalaje puse pe piaţă de fiecare producător sau de fiecare retailer în parte. Aceste lucruri sunt deja într-o fază avansată. Astăzi am modificat hotărârea de guvern pentru a stabili termenul final de 30 noiembrie 2023 pentru finalizarea investiţiilor”, a arătat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, citat de Agerpres.
Te-ar putea interesa și: Tanczos Barna, îngrijorat de explozia prețului la lemnele de foc: „Este nevoie de intervenție din partea statului”
Oficialul a menţionat că au fost deja instalate o parte din echipamentele automate pentru colectarea ambalajelor, aşa-numitele Reverse Vending Machines (RVM).
„Sunt în momentul de faţă peste 1000 de RVM-uri, acele automate care vor fi instalate la retaileri, deja în ţară. Unele dintre ele sunt instalate deja, altele sunt în fază de producţie. Piaţa internaţională a suferit câteva bulversări în urma războiului şi aici au fost afectate termenele de livrare şi cele de preţ asumat. În cazul în care producătorii nu se înscriu, am stabilit care sunt sancţiunile pentru punerea pe piaţă a ambalajelor din sistemul SGR fără marca SGR şi am operat modificările de rigoare pentru a putea finaliza implementarea în aproximativ 12 luni”,a precizat ministrul Mediului.
Proiectul adoptat în ședința de Guvern de azi aduce o serie de modificări, printre care faptul că se reglementează obligațiile producătorilor de a îndeplini exclusiv în cadrul sistemului de garanție-returnare obiectivele referitoare la deșeurile provenite de la ambalajele SGR. Sistemul de garanție-returnare se bazează exclusiv pe implicarea efectivă a consumatorilor. De aceea este posibil ca o parte din ambalajele folosite să se regăsească în sistemul public de salubrizare.
Conform legislației europene din domeniul ambalajelor, obligația producătorilor este să finanțeze procesul de gestionare a deșeurilor provenite de la propriile produse.
„Prin intermediul prezentei reglementări, producătorii optează să-și îndeplinească obligațiile pentru produsele ambalate în ambalaje SGR exclusiv prin intermediul SGR, inclusiv pentru a evita atât finanțarea paralelă cât și plata eventualelor penalități prin mai multe sisteme”, arată Executivul.
Administrarea implementării sistemului de garanție-returnare se face de către RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A care a fost desemnat în acest sens la 24 august 2022.
Compania a început să facă primii pași pentru implementarea operațională a sistemului în România, fiind în etapa de definitivare a proceselor administrative, de recrutare a personalului administrativ cheie, dar și de obținere a finanțării necesare implementării SGR la nivel național, informează Revista Progresiv.
În cursul lunii octombrie urmează să fie lansat site-ul RetuRO, care va include procedura de înregistrare pentru producători și comercianți – pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR – aceștia se vor putea înregistra în sistem, conform actului normativ sus menționat, până la sfârșitul lunii ianuarie 2023.
Sistemul de garanţie-returnare destinat ambalajelor nereutilizabile ar fi trebuit să fie aplicat de la data de 1 octombrie 2022, conform unei hotărâri de guvern adoptată acum un an.
Totuși, autoritățile au întârziat punerea în aplicare a hotarârii de guvern respective, administratorul sistemului de garanţie-returnare fiind numit abia la sfârșitul lunii august 2022, iar acesta avea nevoie de un an și jumătate pentru a putea să pună în practică îndatoririle care îi revin.