Un crescător de porci din județul Arad a primit o amendă semnificativă de la inspectorii Gărzii de Mediu, după ce o inspecție a dezvăluit că ferma sa avea un număr mult prea mare de suine și nu respectase obligațiile din planul de fertilizare.
Citește și: Amendă usturătoare pentru un român care creștea porci în gospodărie pentru Crăciun
Exploatația de porci sancționată se află în localitatea Turnu din județul Arad și a fost supusă unui control ca urmare a unor plângeri depuse, probabil, de locuitorii din apropiere.
Conform informațiilor furnizate de comisarii Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Arad, amenda impusă fermei arădene este substanțială, ridicându-se la 500.000 de lei, adică peste 100.000 de euro. Această sancțiune a fost aplicată în urma repetatelor plângeri formulate de către cetățeni cu privire la modul în care operatorul desfășura activitatea sa.
„În urma unei sesizări venite din partea cetățenilor din localitatea Turnu, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad s-a deplasat la ferma de porci din localitate unde au constatat nerespectarea prevederilor din Autorizația Integrată de Mediu deținută de agentul economic. Acesta a populat ferma cu un număr mai mare de capete porci decât cel prevăzut în actul de reglementare și nu a respectat obligațiile pe care le avea privind planul de fertilizare. A fost sancționat cu amendă de 500.000 lei”, arată sursa oficială.
Din comunicatul emis de Garda de Mediu se deduce că proprietarul fermei opera în conformitate cu o autorizație de mediu care stabilea o capacitate maximă de cazare pentru suine. Cu toate acestea, s-a constatat că numărul de porci în creștere depășise limita permisă conform autorizației, iar amenda aplicată sugerează că această încălcare nu este una minoră. De asemenea, sancțiunea pentru depășirea capacității maxime a fost acumulată cu cea pentru neîndeplinirea obligațiilor prevăzute în planul de fertilizare al exploatației.
Ultima perioadă a adus schimbări în lanț pentru crescătorii de porci. Aceștia din urmă se lovesc de noi reguli atunci când vine vorba despre creșterea, tăierea și comercializarea porcinelor. Sunt purtate tot mai multe discuții legate de creșterea porcilor în gospodărie în contextul crizei legate de pesta porcină africană, dar mai ales că se apropie și perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când porcinele sunt tăiate în număr foarte mare în gospodăriile românilor. Din acest motiv, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a explicat încă odată care sunt regulile de respectat în luna decembrie și nu numai.
„Pentru noi este foarte important să nu avem niciun focar, dar în condițiile date în momentul de față, facem eforturi să limităm numărul de focare. Se apropie sărbătorile de iarnă, tradiția noastră este să ne sacrificăm porcul de Crăciun acasă, în bătătură.
Pentru noi, ca servicii sanitar veterinare la nivel național, avem același interes și aceeași prioritate pentru sănătatea porcinelor din gospodăriile populației și din marile complexe. În cele mai multe zone se vor sacrifica și ne vom bucura împreună de produsele tradiționale cu porc sacrificat în bătătură”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.