Pe teritoriul țării noastre, ratele de dobândă vor fi la fel pentru restul anului, arată analiza lunii martie realizată de ING Bank. Economistul şef al ING Bank România, Valentin Tătaru, scoate în evidență faptul că este foarte probabil ca nivelurile la care au ajuns indicii ROBOR pe piaţa interbancară să se fi apropiat de nivelul minim. Inflaţia estimată la finalul anului este de 7,4%, anunță Economica.
Studiul lunar realizat de ING Bank scoate în evidență faptul că Europa Centrală și de Est „cochetează” cu o recesiune tehnică. Cu toate acestea însă, cifrele referitoare la inflație încep în sfârșit să scadă, dar drumul va fi destul de anevoios.
„Prin urmare, reducerile de dobândă vor fi mai degrabă mai târziu decât mai devreme, deși sunt încă în curs de desfășurare pentru acest an”, arată autorii analizei macroeconomice.
Economia a crescut în trimestrul patru din 2022 cu 1,1% față de trimestrul anterior și cu 4,6% comparativ cu trimestrul patru din 2021.
„Acest lucru duce creșterea PIB-ului pe întreg anul 2022 la 4,8%, ceea ce este poate printre cele mai bune cifre la care se putea spera. Datele disponibile sugerează că a fost un trimestru puternic pentru activitatea de construcții, care a crescut cu 7,4% față de trimestrul al treilea. Serviciile pentru companii au fost, de asemenea, cu aproximativ 2,0% mai mari, în timp ce vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,8%. Producția industrială a rămas în urmă cu -2,1%”, spune Valentin Tătaru.
În ceea ce privește inflația, reprezentanţii ING Bank consideră că vârful a fost atins, la nivelul de 16,8% în noiembrie 2022, și anticipează o scădere treptată pe parcursul anului 2023.
„Estimăm inflația la sfârșitul anului la 7,4%, cu riscuri ușor în scădere. Principalii factori care apasă asupra prețurilor sunt efectele de bază, plafoanele prețurilor la energie și stabilizarea prețurilor internaționale la energie și alimente, în timp ce forțele ascendente includ creșterile de costuri care nu au fost încă transmise în totalitate, presiunile salariale și ratele reale încă negative”, precizează Tătaru.
Sunt destul de multe șanse ca Banca Națională a României să mențină cursul actual al politicii sale monetare. Așadar, prin această decizie ar trebui că rata cheie să rămână neschimbată la 7,00% pentru restul anului.
„Ratele pe termen scurt de pe piață (ROBOR pe termen scurt) – care depind mai mult de situația lichidităților interbancare – s-ar putea să se fi apropiat de un minim, deși acest lucru nu înseamnă neapărat că va urma o traiectorie ascendentă. În esență, ne așteptăm la stabilitate în jurul nivelurilor actuale. Este mai probabil ca situația lichidităților să rămână acomodativă, deși excedentul s-ar putea reduce la niveluri mai ușor de gestionat (să spunem 5-10 miliarde lei). În cazul în care traiectoria inflației va surprinde (chiar și ușor) în sens descendent, nu am exclude o reducere modestă a ratei până la sfârșitul anului 2023”, precizează autorii analizei macroeconomice.
Joi, pe data de 2 martie, ROBOR pe termen foarte scurt a fost de 6,06 procente, cel pentru o săptămână a fost 6,13%, iar cel pentru o lună a fost de 6,25%. ROBOR la trei luni a scăzut recent sub nivelul de 7%, până la 6,97% pe 2 martie. De partea cealaltă, indicele ROBOR pe şase luni a scăzut la 7,31%. ROBOR 3M crescuse în 2022 şi a atins pe 26 octombrie 2022 (8,21%) cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani şi 9 luni (29 ianuarie 2010). ROBOR 3M a spart pragul de 8% pe 1 august 2022, mai anunță sursa citată.