Românii pot scăpa de grija ratelor bancare! Un fost ministru de Finanțe explică metoda incredibilă prin care oamenii pot amâna plata pentru aproape un an, informează infofinanciar.ro.
Un fost ministru de Finanțe aduce vestea pe care orice român o aștepta: plata ratelor bancare poate fi amânată pentru aproape un an. Cu toate acestea, Gheorghe Ialomițeanu atrage atenția că persoanele care iau o astfel de decizie trebuie să fie foarte atente, mai ales la pașii pe care trebuie să-i urmeze în cele ce urmează.
Astfel, dacă un român trebuie să achite un credit în valoare de 250.000 de lei, iar rata lunară valorează 2.500, plata se poate amâna cu 9 luni. Cu toate acestea, persoanele interesate trebuie să ia în calcul că se va aplica o dobândă pe lunile respective, care trebuie să fie achitată pe perioada de creditare rămasă.
În cazul prezentat, dobânda acumulată depășește pragul de 10.000 lei. Ea va fi împărțită ulterior în lunile rămase pentru creditare. Acest lucru înseamnă că rata bancară va fi majorată. Pentru următorii 5 ani, românii vor avea de plătit 2.675 lei în loc de 2.500, pentru a acoperi dobânda aferentă perioadei în care s-a realizat amânarea.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Credite cu dobânda plătită INTEGRAL de Guvern. Cine poate face împrumut la bancă fără să fie nevoit să plătească rate
Din acest punct de vedere, Gheorghe Ialomițeanu precizează că, deși amânarea plății ratelor bancare reprezintă un „colac de salvare”, decizia nu este deloc lipsită de riscuri. Concret, fostul ministru de Finanțe explică că românii nu pot anticipa ce se va întâmpla în perioada următoare cu dobânzile.
„S-ar putea băncile, prin faptul că au depozite foarte mari, să reducă dobânzile, chiar să nu mai țină cont de ROBOR. Pentru că dacă băncile au lichiditate, bă, Banca Națională le sancționează și ar trebui să dea chiar cu dobândă negativă, pentru că băncile comerciale n-au voie să țină lichidități în cadrul băncilor”, precizează fostul ministru de Finanțe.
Gheorghe Ialomițeanu menționează că alte două variante pe care le au la dispoziție persoanele interesate se referă la rambursarea împrumutului sau chiar și la restructurarea acestuia. Cu toate acestea, fostul ministru de Finanțe spune că inclusiv cele două variante prezentate sunt însoțite de anumite riscuri. De aceea, Ialomițeanu sugerează clienților să negocieze cu instituția bancară la care au legate creditele.
„Sigur că cea mai bună soluție ar fi ca să ramburseze împrumutul, că nu se știe și cu dobânda de politică monetară, dacă nu va crește și va crește și ROBOR-ul.
A doua într-adevăr, ar fi o restructurare. Dacă, într-adevăr, pentru beneficiarul creditului este o perspectivă ca să nu-și piardă locul de muncă”, spune Ialomițeanu.
„Și orice amânare are și un risc, că nu se știe ce se întâmplă în perioada următoare, că nu observăm o reducere a dobânzilor.
Dar ar trebui și totuși să fie o negociere între bănci și client, sub supravegherea Băncii Naționale, pentru că băncile au încasat dobânzi foarte mari, au obținut anul trecut un profit de două-trei ori mai mari decât înainte de perioada de criză”, explică fostul ministru de Finanțe.
Citește și: Vești bune pentru românii cu rate la bancă. BNR aduce vești după Paște