Joi seară, 15 iunie, Marius Budăi a dat primul său interviu din noul mandat, moment în care a vorbit despre pensiile speciale. Se pare că problema indemnizațiilor din această categorie va dispărea curând, informează romaniatv.net.
Marius Budăi este la al treilea mandat de ministru, dar cu toate acestea, acum simte cea mai mare presiune pe umerii săi: trebuie să îndeplinească toate promisiunile pe care le-a făcut pensionarilor din România. Ministrul a asigurat că procentul maxim de 9.4% din PIB, care ar fi trebuit să fie alocat din bugetul de pensii, a fost eliminat din PNNR, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană.
„Am avut onoarea sa fiu azi la a treia depunere de juramant. E mult de munca sa fii demnitar in statul roman, dar eu o vad ca pe o onoare sa ai ocazia sa iti pui la lucru experienta de 25 de ani in domeniul social.
Simt greutatea acestei functii pentru ca sunt un copil simplu, crescut de mama si de bunici si stiu cu ce sperante si asteptari se uita la noi romanii. S-a schimbat si pozitionarea presedintelui fata de PSD, pentru ca am demonstrat ca avem taria sa trecem peste anumite momente in folosul tarii. In pandemie, tot noi, PSD, am inteles ce se intampla si am investit guvernul Orban. Dar dupa aia nu putem sa laudam pe cineva, cand un bunic statea la un colt al blocului si pandea sa intre in bloc, ca sa nu ia amenda. Nu pot sa nu critic asa ceva”, spune ministrul Muncii.
„Am spus mereu si este un motto al meu, chiar si cand merg la Bruxelles, ca in Romania inca sunt mici pensiile. De aceea am numit acel procent pentru pensii criminal.
Scriptic acel procent e inca, dar am reusit sa il scoatem si va fi scos, pentru ca nu exista in niciun stat european. E foarte greu, pentru ca atunci cand ajungi la o varsta inaintata ai un tip de nevoi si trebuie sa avem grija de aceste nevoi ale oamenilor.
Noi cunoastem aceste realitati si de aceea am numit acel pachet social o linie rosie, nu acceptam sa intram la guvernare fara acele masuri. Dar am avut si masuri economice si prin echilibrul intre ele si cele sociale am reusit intr-o perioada grea sa cream peste 220.000 de locuri noi de munca fata de 1 ianuarie 2022”, completează Marius Budăi.
Întrebat despre creșterea pensiilor, Marius Budăi nu a precizat o dată clară, însă a explicat mecanismele prin care se va ajunge la majorare. Ministrul Muncii a spus că primul pas este recalcularea, iar ulterior, formarea unui mecanism predictibil pentru creșterea indemnizațiilor pentru seniori. El a menționat că, din respect pentru părinți și bunici, nu poate face un anunț oficial în această seară.
„Sunt doua linii de lucru. O data recalcularea, dupa care sa cream un mecanism predictibil de majorare a pensiilor. Eu, din respect pentru parintii si bunicii nostri, nu pot sa fac acum un anunt. Asta ne dorim si avem in programul de guvernare, este prioritate clara, iar atunci cand vom avea toate datele pe masa, vom informa clar si transparent.
Ne dorim ca pana la 1 septembrie sa avem legea salarizarii si noua lege a pensiilor in Parlament. Eu vreau sa discut cu sindicatele, nu sa fac in secret, cum s-a facut PNRR. Vom avea proiect de lege, exclus OUG”, explică ministrul Muncii.
Marius Budăi a vorbit inclusiv despre soarta pensiilor speciale. Ministrul Muncii a spus că problema va fi rezolvată până la sfârșitul sesiunii parlamentare în curs, mai exact, până la data de 30 iunie.
„Inca o serie de amendamente au fost depuse, pe langa cele initiale. S-a discutat atunci cu CE si s-a stabilit ca directia e buna, dar mai avem de lucru. Maine sau luni primesc raspunsul de la Comisie si de la Banca Mondiala, iar saptamana viitoare sau cealalta legea va fi aprobata in Camera Deputatilor. Pana la 30 iunie suntem la Parlament.
Sunt cateva modalitati care sa convearga catre sistemul contributiv. Interzicerea asimilarilor. Inseamna ca un cetatean, daca este avocat 22 de ani si intra 3 ani in magistratura nu mai poate lua pensie speciala. De aici e o aliniere. Urmatoarea este o crestere treptata a varstei de pensionare. Apoi o crestere treptata de raportare la calculare. Asa se va ajunge sa se raporteze la veniturile de pe intreaga perioada. Trebuie sa nu fim populisti, ca USR, care au avut ministrul Justitiei si nu au facut nimic.
Se va prevede ca nicio pensie sa nu depaseasca salariul avut in plata in activitate. Bineinteles ca se pune si problema supraimpozitarii, iar maine voi avea o intalnire cu Uniunea Europeana pe aceasta tema. Pana la 1 iulie trebuie inchisa aceasta problema”, a anunţat Marius Budăi.