Chiar dacă cererea de energie electrică va scădea lunile următoare, interesul pentru gaz rămâne la fel de mare. Din acest motiv, cererea și prețurile pentru gaz ar putea crește din nou, anunță OMV. O astfel de situație are la bază temperaturile din următorul sezon rece. În funcție de cum va fi iarna, românii și nu numai ar putea plăti mult mai mult decât se așteaptă pentru facturile la energia electrică. Despre aceste schimbări a vorbit Frank Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de gaze și energie.
„Dacă ne uităm la cerere și ofertă, cele care reglementează prețul pieței, noi ne așteptăm să ajungem la o scădere a cererii de energie electrică, în lunile următoare, deși cererea a crescut datorită folosirii aerului condiționat, iar acest lucru va avea un impact asupra prețurilor. Când zicem că în următoarele luni așteptăm totuși la o creștere a cererii, poate va fi și o creștere a prețului la gaze. Sigur, depinde de cât de rece va fi la iarnă. Dacă ne uităm la tranzacțiile de pe piață astăzi, pentru că sunt deja tranzacții care se fac în pregătirea iernii și a anului următor, prețul este undeva între 49 și 52 pe Megawatt/oră, deci destul de ridicat. Este o tendință pe care o consemnăm pe piață din tranzacțiile care au loc, cum spuneam, în pregătirea iernii și a următorului an calendaristic 2024”, a menționat Neel, citat de Hotnews.
De partea cealaltă, Cristina Verchere a reiterat faptul că predictibilitatea și consultările sunt extrem de vitale pentru o siguranță la nivel de investiții, iar România trebuie să păstreze în acest sens nivelul de competitivitate.
„Sigur, avem dialog atât prin intermediul asociațiilor, cât și direct (cu autoritățile, n.r.). Suntem cel mai mare contributor la bugetul de stat și cel mai mare investitor din România. De ce e important să avem un dialog? Acesta esta principiul fundamental în care noi credem. Predictibilitatea și consultările sunt vitale pentru un climat investițional. Cu cât dialogul este mai bun, cu atât putem înțelege mai bine schimbările legislative și statul poate înțelege consecințele oricăror modificări fiscale sau de reglementare pe care intenționează să le adopte. Competitivitatea e cel mai important lucru, iar România trebuie să fie competitivă pentru a putea atrage investiții”, a spus Verchere.
La rândul său, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa a susținut importanța cadrului fiscal și de reglementare din România.
„Pentru a sublinia cât de important este acest cadru fiscal și de reglementare, aș reaminti trei cifre relevante pentru primele șase luni ale acestui an: am avut un profit de 0,9 miliarde de lei, investiții de 2,4 miliarde de lei, de mai mult de două ori mai mari, iar taxe, impozite și contribuții de aproape 9 miliarde de lei. Uitându-ne la aceste cifre, prin corelație, vedem cât de important este cadrul fiscal și de reglementare și, într-adevăr, competitivitatea acestuia, cu atât mai importantă. Știm că, mai ales în domeniul gazelor naturale, România nu este competitivă, din păcate, având un nivel de taxare foarte ridicat și de aceea suntem în cadrul asociațiilor, într-o comunicare permanentă cu autoritățile pentru a reflecta importanța predictibilității, stabilității și competitivității cadrului de reglementare”, a afirmat Popa.
Citește: Șoferii plătesc mai mult pentru benzină și motorină. Care sunt prețurile astăzi, 28 iulie