- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gazele se scumpesc de la 1 iulie. ANRE a aprobat noile tarife

27 Jun, 17:43 • Fundeanu Madalina
Românii vor plăti mai mult la facturile pentru gaze. Modificarea se aplică de la 1 iulie.
Gazele se scumpesc de la 1 iulie. ANRE a aprobat noile tarife

Vești proaste pentru români! ANRE a aprobat tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale care se aplică consumatorilor beneficiari ai serviciului de distribuție, începând de la 1 iulie 2024, după cum transmite instituția, printr-un comunicat de presă, conform Antena 3 CNN.

Românii vor plăti mai mult la facturile pentru gaze

În urma propunerii direcției de specialitate şi a ședinței Comitetului de Reglementare din data de 26 iunie 2024, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creștere de aproximativ 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile beneficiarilor ai serviciului de distribuție, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Conform comunicatului emis de instituție, modificarea tarifelor se va stabili după trei factori principali:

  • creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%,
  • creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate,
  • urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

De exemplu, pentru un client casnic care trăiește într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de 3 MWh, valoarea lunară a facturii s-ar putea majora cu aproximativ 2,5 lei.

Ai mai putea citi și: Băncile aduc vești proaste pentru clienții lor. Accesul la credite va deveni din ce în ce mai dificil

facturi gaze
facturi gaze

Potrivit prevederilor Legii nr. 123/2012 și cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție în sectorul gazelor naturale, ANRE a dat undă verde pentru noile tarife reglementate pentru serviciul de distribuție și stabilește tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuție, diferențiat, pentru fiecare operator în parte.

Noile prețuri includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție prin extinderea rețelelor sau prin crearea unor noi sisteme/rețele, dar și costuri generate de racordarea unor noi solicitanți clienți casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate. Prețurile de distribuție vor fi aplicate pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie.

La momentul actual, proiectul de ordin referitor la stabilirea ratei reglementate a capitalului investit care se aplică la aprobarea prețurilor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare se află în faza finală de elaborare.

„La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiții pentru asigurarea calității serviciilor de transport și distribuție ale gazelor naturale și energiei electrice și nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii. În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată”, transmite ANRE.

Vezi și: Euro sare de 5 lei, dar inflația va scădea ușor. Previziunile specialiștilor pentru românii cu rate la bancă