Generalul Gheorghiţă Vlad propune serviciul militar voluntar pentru români. Şeful SMA a argumentat că este necesară pregătirea țării pentru orice eventualitate și că proiectul a fost discutat inclusiv la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Generalul Gheorghiţă Vlad propune serviciul militar voluntar pentru români
Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, şeful SMA a subliniat importanța unei populații pregătite moral și tehnic pentru situații de război. El a evidențiat necesitatea creării unei societăți reziliente și a unei industrii capabile să susțină eforturile de război. Proiectul de lege privind pregătirea populației pentru apărare a fost depus în Parlament și urmează să fie dezbatut după alegerile din 2024.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu respinge ipoteza unui război pentru România. Premierul a reacţionat după avertismenul şefului Statului Major al Apărării
Chiar dacă premierul Marcel Ciolacu asigură că România nu se află în pericol și că suntem sub umbrela protectora a NATO, generalul Gheorghiță Vlad consideră că este necesar să luăm în considerare actuala situație geopolitică. El avertizează că Europa se află într-un „moment T0”, în care toate națiunile europene ar trebui să se gândească la pregătirea populației. Generalul a subliniat că renunțarea la serviciul militar obligatoriu a adus un deficit pentru toate țările NATO și că este esențial să se găsească instrumentele necesare pentru a avea o populație pregătită și o societate rezilientă.
Proiectul propus de Gheorghiță Vlad vizează introducerea unui serviciu militar în termen voluntar pentru tinerii români, indiferent de sex, naționalitate sau credințe religioase, oferindu-le oportunitatea să învețe și să se pregătească în principiile de bază ale apărării naționale. El subliniază că această inițiativă nu ar presupune reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru toată lumea, ci ar fi adresată celor care doresc să participe la un astfel de program.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European: România face deja foarte multe pentru Ucraina și e dispusă să continue ajutorul
Cu toate că proiectul a fost depus în Parlament, Gheorghiță Vlad îndeamnă la discutarea priorității acestuia după alegerile din 2024, subliniind că timpul este o resursă prețioasă în situația actuală a Europei.