Miercuri, 22 noiembrie 2023, a fost adoptată legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare, cu votul a 219 deputați. George Tuță, deputat PNL, a fost cel care a inițiat acest proiect de lege, dar cu ajutorul senatorului PSD, Radu Oprea, alături de peste alți 100 de parlamentari consemnatari.
„Astăzi a fost dat votul final pe Legea incluziunii financiare, pentru apariția căreia mi-am dedicat o parte din energia acestui an. Legea incluziunii financiare este pentru cei departe de a fi bogați, dar care refuză să mai dea vina pe alții. A fi activ nu este doar rezervat bogaților.
A fi activ financiar la fel. A așterne pe hârtie un buget de cheltuieli și a-l urmări până la următorul salariu este un lucru valabil și pentru un CEO și pentru cineva care lucrează pe salariul minim. Ambii obțin în final aceleași informații: unde se duc banii și, mai ales, unde se duc banii nejustificat.”, a declarat George Tuță într-un comunicat de presă, conform celor furnizate de Digi24.
Ai putea fi interesat și de: Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei vor fi înlocuite de venitul minim de incluziune. Se întâmplă în noiembrie 2023
„Eforturile de educație financiară se împotmolesc cumva chiar atunci când încearcă să se adreseze publicului celui mai important, mă refer la milioanele de români excluși din orice circuit financiar. Motivele sunt multe. Pe unele le cunoaștem, pe altele poate doar le intuim. Iar soluțiile încă sunt în așteptare. Legea votată astăzi creează instrumentele pe care români le vor putea folosi ca să fie mai înțelepți cu finanțele lor, să fie mai informați și mai pregătiți să ia măsuri atunci când lucrurile nu merg așa cum trebuie.
Mai mult, Legea creează un mediu propice pentru prosperitate prin stimulente care să îi facă pe cetățeni să fie parte activă în circuitul financiar. Odată promulgată, Legea incluziunii financiare va coaliza oameni și energii care să ofere concretețe demersurilor evocate. Primul pas este edificarea unei coaliții pentru incluziunea financiară, care în timp să construiască proiecte palpabile de educație și acces la serviciile financiare.”, a adăugat acesta, conform celei citate.
Legea are ca obiect de reglementare instituirea unui set de măsuri destinate creșterii incluziunii financiare a consumatorilor de servicii financiare în domeniul serviciilor de plată, prin modificarea Legii nr.258/2017 (privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază), a Legii nr. 70/2015 (pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.
Este completată și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare), a Ordonanței de urgență nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările și completările ulterioare) și a Ordonanței de urgență nr. 193/2002 (privind introducerea sistemelor moderne de plată, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 250/2003, cu modificările și completările ulterioare), potrivit comunicatului și sursei citate.
Ai putea fi interesat și de: Acești români vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate. Ministrul Marcel Boloș a explicat programele de incluziune socială din perioada următoare