Germania este pregătită să adopte o nouă lege a naționalității. Noul proiect vine în favoarea străinilor, astfel ridicând nivelul de muncă în țară, care acum este în scădere, a transmis News.ro.
În următoarele luni, ideea de lege va fi prezentată parlamentarilor și prevede modificări, astfel ca străinii să poată beneficia de pe urma noii legi.
Legea le permite oamenilor să solicite cetățenia după cinci ani de locuit în Germania, în loc de opt ani, iar cei care s-au integrat mult mai repede și au învățat limba germană, vor putea să solicite dreptul la cetățenie în trei ani de zile.
De asemenea, interdicția cu care vine la pachet proiectul de lege este faptul că, oamenii nu vor mai avea dublă cetățenie dacă sunt dinafara țărilor UE, astfel încât imigranții nu ar mai fi nevoiți să renunțe la naționalitatea țării de origine. În acest moment, doar persoanele cu pașapoarte UE sau cele cu un părinte din Germania pot obține cetățenia germană, a informat sursa citată.
Între timp, reformele de imigrare bazate pe sistemul de puncte al Canadei vor facilita intrarea muncitorilor calificaţi în ţară fără a avea calificări profesionale recunoscute în Germania.
Toate regulile de naționalitate germane după anul 2000 vor avea modificări majore. Una dintre regulile care va fi modificată, cu siguranță, este atunci când sunt copii născuți în Germania, însă din părinți imigranți, aceștia obțineau automat cetățenie.
„Germania, la fel ca multe alte ţări astăzi, se confruntă cu presiuni demografice imense şi îşi propune să obţină lucrători mai înalt calificaţi pentru a compensa populaţia îmbătrânită”, a declarat Natalia Bănulescu-Bogdan, director asociat la Institutul pentru Politica Migraţiei, pentru CNBC.
„Modelele din întreaga lume arată că toate aceste ţări se străduiesc cu adevărat să-i atragă pe cei care pot contribui la economiile lor”, a spus ea, adăugând că măsurile vor ajuta Germania să devină „o ţară modernă de imigraţie”.
Germania se luptă cu forța de muncă în scădere, deoarece lucrătorii mai în vârstă se retrag. Conform unui sondaj din ianuarie, mai mult din jumătate din companiile germane nu reușesc să treacă peste criza de muncitori, astfel rămân cu locurile de muncă vacante.
„Există o corelaţie între rezultatele mai ridicate pe piaţa muncii şi cetăţenia. Deci există unghiul de integrare economică. Apoi sunt unghiurile politice [şi sociale]”, a spus Banulescu-Bogdan.
Se estimează că aproximativ 10 milioane de oameni – aproximativ 12% din populaţia de 80 de milioane a ţării – trăiesc în prezent în Germania fără un paşaport german, ceea ce exclude privilegii de bază precum dreptul de a vota sau de a lucra în anumite locuri de muncă guvernamentale.
Alte articole: Ultimul lanț de magazine universale din Germania ajunge în pragul falimentului. Mii de angajați își pierd locurile de muncă