Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, a declarat la Palatul Cotroceni, că așteptările în ceea ce privește statutul României de membru oficial în spațiul Schengen sunt mari, a anunțat News.ro.
„Sunt conştient de faptul că în România există o mare aşteptare în ceea ce priveşte statutul de membru deplin în Schengen. Ştiţi şi părerea guvernului federal, noi suntem de multă vreme de părere că locul României este în Spaţiul Schengen şi pot să vă asigur că sprijinul nostru de a-i convinge şi pe aceia care în acest moment stau deoparte va continua”, a spus președintele Germaniei.
Președintele Republicii Federale Germania a subliniat că între Germania și România există p relație destul de strânsă de mai bine de 30 de ani, atât din punct de vedere politic, cât și economic și cultural.
„Oamenii din ţara dumneavoastră s-au ridicat cu trei decenii în urmă cu succes împotriva unui regim opresiv şi au luptat cu dificultate şi curaj pentru democraţie şi libertate şi vă asigur că nu doar eu, personal, ci chiar şi mulţi alţi germani au în continuare respect pentru acest lucru”, a mai spus președintele Germaniei.
Tot el a precizat că susține cooperarea economică dintre cele două state și o consideră benefică și pe viitor.
„Este foarte important pentru mine să mă refer la această excelentă colaborare atât în UE, cât şi în NATO. Pentru noi este un parteneriat de încredere şi solid, care în aceste vremuri ale războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei este mai important”, a arătat el.
Eugen Tomac, europarlamentarul PMP, a vorbit despre aderarea României la Schengen, mai exact că acest proces de a deveni membru oficial va mai dura, cel puțin încă un an sau doi.
În declarațiile sale, oficialul a subliniat faptul că, statul a suportat costuri impresionante pentru un proiect bine pregătit în privința aderării României la spațiul Schengen.
„În ceea ce priveşte procedural şi juridic toate lucrurile pe care le-am invocat, tot dosarul pe care l-am pregătit este foarte bine argumentat şi are toate şansele de a reuşi însă evident că durează şi va dura cel mai probabil un an şi jumătate, doi. Îmi pun mari speranţe şi în capacitatea celor care încearcă la aceatsă oră să introduce pe agenda Consiliului European din 9 iunie acest subiect”, a spus Tomac.