Fermierii păgubiți de fenomenele meteo severe sau chiar de animalele sălbatice vor putea primi mai mult sprijin financiar pentru a-și salva culturile. Executivul a confirmat simplificarea modului de oferire a banilor aferenți despăgubirilor pentru daunele produse de vânat culturilor agricole și silvice, crescătorilor de animale și proprietarilor de autovehicule, anunță AgroTv.
Așadar, actuala alianță a Guvernului a dat undă verde, în ultima ședință, pentru Hotărârea de Guvern privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi unele măsuri de punere în aplicare a acesteia.
Ai mai putea citi și: Vești bune pentru fermieri! Programul de susținere a producției de tomate pentru 2023 a fost aprobat oficial
Proiectul, extrem de benefic pentru românii care anual se trezesc cu probleme în gospodărie, a fost inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Documentul legislativ face referire la o procedură mai operativă de constatare şi de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic culturilor agricole/silvice/animalelor domestice şi autovehiculelor, precum şi o modalitate mai riguroasă de stabilire a răspunderii civile, mai arată sursa citată.
„Astfel, se reglementează, cât mai echitabil, drepturile şi obligaţiile proprietarilor de culturi agricole/silvice, de animale domestice şi autovehicule în legătură cu pagubele pe care animalele din speciile de faună de interes cinegetic le produc, astfel încât partea păgubită să primească despăgubirea în timp util şi la justa valoare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Românii vor primi bani pentru pagubele produse de vânat culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, atunci când aceştia nu-şi îndeplinesc obligaţiile pentru prevenirea pagubelor, şi de către stat – prin structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare şi cele ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Ai mai putea citi și: Subvenții APIA și în 2023. Cum va fi făcută noua plată pentru fermieri