- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gestul banal pe care îl facem cu toții, dar care i-a adus unui bărbat aproape 3 ani de închisoare. Ce spune legea

14 Jun, 21:22 • Adrian Popovici
Un bărbat din Târgu Cărbunești a ajuns la închisoare pentru că a deranjat liniștea publică. Judecătorul i-a dat o sentință de 2 ani și 8 luni.
Gestul banal pe care îl facem cu toții, dar care i-a adus unui bărbat aproape 3 ani de închisoare. Ce spune legea

Un bărbat de 34 de ani a primit o sentință dură pentru un gest aparent inofensiv, dar care încalcă grav legea. Pe data de 11 iunie, individul a fost arestat pentru că a făcut scandal pe stradă, tulburând astfel liniștea publică. Cazul său arată riscurile la care ne expunem atunci când nu sunt familiari și cu cele mai comune reglementările legale în vigoare, notează Bugetul.ro.

Judecătoria Târgu Cărbunești a decis că fapta bărbatului se încadrează perfect în prevederile Articolului 371 din Legea nr. 286/2009 privind Tulburarea Liniștii Publice din Codul Penal. Conform acestui articol de lege, orice persoană care, în public, tulbură ordinea și liniștea prin violențe, amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În acest caz, instanța a decis o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de detenție pentru inculpat, considerând gravitatea faptelor sale.

Această întâmplare atrage atenția asupra importanței respectării prevederilor din lege referitoare la liniștea publică. Conform Poliției Române, nu doar cei care fac scandal pe stradă, ci și cei care nu respectă orele de liniște în blocuri pot fi sancționați sever.

Ce spune legea în cazul bărbatului care a deranjat liniștea publică?
Ce spune legea în cazul bărbatului care a deranjat liniștea publică?

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să știi dacă ai montate camere de supraveghere pe casă. Abaterile se sancționează cu amenzi mari sau chiar cu închisoare

Ce spune legea în acest caz?

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială prevede sancțiuni pentru diverse forme de tulburare a liniștii publice, cum ar fi producerea de zgomote puternice, strigăte sau folosirea aparaturii muzicale la intensitate mare în intervalele orare 22:00-08:00 și 13:00-14:00.

Persoanele care încalcă aceste prevederi pot fi amendate cu sume de până la 1.500 de lei. De asemenea, organizarea de petreceri cu caracter privat sau utilizarea de aparatură muzicală la o intensitate care tulbură liniștea locuitorilor este sancționată de lege. Astfel, românii trebuie să fie conștienți că simplul gest de a face zgomot excesiv poate avea consecințe legale serioase.

Acest caz servește drept avertisment pentru toți cei care ar putea subestima importanța respectării liniștii publice. Necunoașterea legii nu exonerează pe nimeni de responsabilitate, iar consecințele pot fi dure, așa cum a aflat bărbatul din Târgu Cărbunești. O mai mare informare și conștientizare a regulilor de conviețuire socială este esențială pentru a preveni astfel de situații nefericite.

Citește și: Fapta care îi trimite pe proprietarii de apartamente direct la închisoare. Este complet interzis în România!