- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gestul banal pentru care șoferii pot primi amendă în valoare de 1.000 de lei

17 Jul, 19:53 • Amarie Giorgiana
Un simplu gest îi poate costa pe șoferi. Amenda poate ajunge la suma de 1.000 de lei, cu toate că până recent, greșeala era trecută cu vederea de polițiștii din România.
Gestul banal pentru care șoferii pot primi amendă în valoare de 1.000 de lei

Un gest banal făcut la volan de șoferii români vine cu amenzi în valoare de până la 1.000 de lei. Cu toate că până acum greșeala simplă nu era sancționată de polițiștii români, se pare că lucrurile s-au schimbat. Se știe deja că greșelile făcute la volan duc la puncte de penalizare, la avertismente sau chiar și la amenzi usturătoare, în funcție de gravitatea abaterilor. În cazul greșelilor sancționate cu amenzi sunt incluse mai multe abateri, dar lista este schimbată din ce în ce mai des de autorități, potrivit România TV.

Gestul banal care îi costă pe șoferi până la 1.000 de lei

Până când să aibă loc schimbări la Codul Rutier, șoderii din România care se aflau în autoturisme cu persoane bolnave care trebuiau să ajungă urgent la spital și încălcau limita de viteză sau marcajele, puteau ajunge la un acord cu polițiștii, pentru a scăpa de sancțiuni. În prezent, asta s-a schimbat, iar oamenii legi vor trebuisă sancționeze vinovații cu amenzi de până la 825 de lei, în funcție de gravitatea faptei. Amenzile pot fi achitate la jumătate din sumă, în termen de 15 zile de la primirea înștiințării.

Totodată, vor fi aplicate amenzi mari în rândul șoferilor cu domiciliul în România, dar care au permis de conducere emis în altă țară și nu l-au schimbat. Acest gest era iertat de polițiști până acum, dar, urmează să fie amendat. O altă prevedere a Codului Rutier îi vizează și pe șoferii care primesc amenzi, dar refuză să accepte procesul verbal. Dacă cei sancționați contravențional sunt înregistrați de către oamenii legii cu mijloace audio-video din dotare în timp ce refuză să primească documentul, se consideră că procedura comunicării procesului verbal a fost îndeplinită. Astfel, nu va mai fi nevoie ca procesul verbal să fie trimis la domiciliul persoanei.

Citește și: Amenzi de 5.000 lei pentru turiştii care fac asta. Şoferii vor fi filmaţi, iar amenda poate veni şi prin poştă

„În contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei, poliţiştii rutieri, în cadrul acţiunilor, desfăşoară şi activităţi de informare a conducătorilor de vehicule  cu privire la noile prevederi legale ce vizează procedura comunicării procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei. Procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul, deşi prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea acestuia: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către poliţist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menţionat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc”, au transmis oficialii Poliţiei.

Citește și: Codul rutier 2024. Amendă pentru pasagerii care stau pe locul din dreapta șoferului. E complet interzis să facă asta