Ghenele tobogan din blocurile din Capitală trebuie desființate până în 2025 și înlocuite cu zone pentru colectare selectivă, potrivit strategiei de salubrizare a Municipiului București, adoptată încă din 2015. Însă, cu toate că mai sunt doar două luni din acest an, ghenele din blocuri încă există. Până acum, nu este clar cine trebuie să se ocupe de ele, primăriile sau asociațiile de proprietari. În plus, în lipsa unor sancțiuni punctuale, schimbările sunt privite cu scepticism.
Potrivit experților de mediu, soluția desființării ghenelor este una binevenită, în contextul în care Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană. Mai mult, rata de reciclare din București este mult sub media țării de 11%, potrivit Euronews.
Potrivit strategiei de salubrizare din București, ghenele tobogan din blocurile Capitalei ar trebui desființate până în 2025. Totuși, acestea există și nu se știe cine trebuie să se ocupe de ele.
„În momentul de față asta e noi, cămăruța în care nu e igientizată și se aruncă gunoiul pe aici și ajunge în niște tomberoane jos. Curge gunoiul în acest tomberon. Sistemul nou e mai civilizat, vom scăpa și de tomberoanele astea, nu mai ducem tomberoanele în stradă. Vom avea, când vor fi funcționale, noi recipienți unde noi locatarii trebuie să aducem gunoaiele”, a explicat un administrator de bloc, pentru Digi24.
Cu toate că au trecut 10 ani de când Consiliul General al Municipiului București a adoptat strategia care elimină ghenele, acestea încă există, iar termenul limită este finalul anului 2024. În anumite sectoare, primăriile au amplasat în exterior așa-numitele insule pentru colectarea selectivă, dar nu sunt funcționale. Până nu le vor da drumul, ghenele nu vor putea fi închise, spun administratorii.
„Deocamdată nu s-a început. Așteptăm cu nerăbdare pentru că e o procedură bună. Scăpăm și noi de mirosul și din mizeria din bloc. O să ducem muncă de lămurire cu locatari, o să facem ședințe și dacă nu vor să înțeleagă, până la urmă, încuiem ușile la ghenă. Și unde îl duce? Nu rămâne cu el în casă. Trebuie să vină și afară”, a mai spus administratorul.
Radu Pop, expert de mediu, a subliniat cât de important este ca deșeurile să fie colectate selectiv.
„Este foarte important și pentru mediu și pentru noi. E clar că deșeurile care ajung la groapa de gunoi sau, Doamne ferește, și mai rău în natură poluează și ne afectează sănătatea, dar mai este important și în alt punct de vedere – tot ce merge la groapa de gunoi ne costă bani, tot ce merge la reciclare ne aduce bani”, a spus acesta.
Citește și: Comorile aruncate la gunoi! Cum poți câștiga mii de euro din deșeuri