Gheorghe Falcă spune că doar Olanda se mai opune aderării României la Schengen:
”Din evaluările pe care le avem, a rămas una singură, Olanda, dar vor veni și experții europeni să reverifice stadiul tehnic și de implementare la frontieră a politicilor UE, vor veni înainte de luna noiembrie. Din ce știm noi, Poliția de Frontieră și legislația românească e în cadrele necesare. Dacă reușim să trecem și acel hop, dacă reușim să convingem și Olanda, există șanse foarte mari pentru a intra cred că în trepte, întâi aviația și navalul și apoi rutierul”, a declarat europarlamentarul PNL.
Gheorghe Falcă a numit Olanda ca „una dintre redutele grele” dar s-a arătat încrezător cu privire la faptul că, odată cu înaintarea documentelor necesare, România va putea convinge Consiliul Justiție și Afaceri Interne să fie primită în Schengen.
„Așteptăm vizita premierului olandez, una din redutele grele, care va primi toate documentele și tot ce este necesar, pentru ca să reușim în Consiliul JAI din noiembrie, cred, să punem pe ordinea de zi aderarea celor trei țări”, a declarat fostul primar al Aradului.
Întrebat ce demersuri mai pot fi făcute dacă România nu intră acum în Schengen, Gheorghe Falcă a răspuns:
”Nu există nici un demers decât dorința CE de a schimba legislația Schengen pentru toate statele, pentru că vrem să întărim frontierele UE, pentru a defini mult mai bine migrația corectă și migrația incorectă și atunci toate statele vor intra în același timp, să spunem, în noul Schengen, pe care îl dorește CE (…). Noi știm că CE va reface această legislație Schengen, lucru care înseamnă un an de dezbatere și doi ani de implementare, deci trei ani de zile”, a mai spus Gheorghe Falcă
Te-ar putea interesa și: România la un pas de Schengen! În decembrie aflăm cât mai durează
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, va veni săptămâna viitoare în România, pentru a vizita trupele olandeze care sunt staţionate la Cincu.
Presa a relatat, citând surse politice, că Mark Rutte ar urma să facă o vizită la Bucureşti, în contextul în care experţi ai Uniunii Europene vor veni să verifice încă o dată îndeplinirea, de către România, a condiţiilor tehnice de aderare la Spaţiul Schengen.