Ghiță Ciobanul, mesaj pentru toți oierii din România. Președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), cunoscut din reclamele TV, a făcut un apel către toți crescătorii, îndemnându-i să țină de prețuri și să nu vândă mieii pe nimic.
Celebrul cioban a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care spune spune că oierii vor cere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) să plafoneze prețul la ovine, dacă situația nu se reglează. Ghiță a specificat că există promisiuni ale ministrului Florin Barbu în acest sens.
”Dragi colegi, oieritul în România trece prin momente destul de grele, dar să nu uităm că și bunicii noștri, la timpul lor, au trecut și ei prin momente grele. Tocmai de aceea, prin unitate, putem să ținem la preț: să nu dăm mieii din câmp sub 18,5 lei/kg plus ANAF-ul și mieii de pe stabulație sub 20 de lei/kg plus ANAF-ul.
Dacă nu vom reuși să ajungem la ceea ce ar fi normal pentru sectorul ovin din România și ca să putem rezista în continuare, vom fi nevoiți să apelăm la Ministerul Agriculturii să plafoneze prețul așa cum ni s-a promis de către domnul ministru. Doamne ajută și să auzim numai de bine!”, a menționat Ghiță Ciobanul.
Oierul a mai precizat că deja au plecat către export ovine la prețuri foarte mici. ”Arabii și-au ”aranjat” câteva vapoare, din fermele care au acceptat, din păcate, să le încarce pe pierdere! Tot arabii să ne pună cotația României la loc și să nu mai facă și alte promisiuni clienților din destinație, pe marfa noastră românească, până când nu o văd în curtea fermelor lor, din Constanța!”, a mai spus Ghiță.
Pentru menţinerea exporturilor, ANSVSA susţine că renegociază condiţiile cu ţările terţe şi face teste suplimentare lucrând cu program extins în laboratoare.
„S-au cerut de către clienții externi loturi suplimentare un procent de 20-30 la sută de analize suplimentare din efectivul de încărcare. S-a făcut suplimentar pe cheltuiala dânșilor pentru a fi liniștiți cumpărătorii„, a declarat Mircea Istrate director baza export animale vii Midia Constanța:
Anul trecut, crescătorii români au livrat peste hotare aproape 1 milion 4 sute de mii de capete, câștigând aproape 300 de milioane de euro.