- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gigantul petrolier NIS Petrol din Serbia, controlat de Gazprom, și-a prelungit licența de furnizor de energie electrică în România

24 Sep, 20:53 • Ene Andrei
NIS Petrol din Serbia și-a prelungit, prin divizia românească denumită NIS Petrol SRL, licența în baza căreia își desfășoară activitatea de furnizor de energie electrică în țara noastră. Compania funcționează din 2011 și a înregistrat pierderi în fiecare an de activitate.
Gigantul petrolier NIS Petrol din Serbia, controlat de Gazprom, și-a prelungit licența de furnizor de energie electrică în România

Divizia românească a Naftna Industrija Srbjie (NIS) din Serbia, numită NIS Petrol SRL, și-a prelungit din nou licența în baza căreia își desfășoară activitatea de furnizor de energie electrică în România, conform Profit.ro.

Citește și : Hidroelectrica va permite, în curând, plata facturilor prin aplicație. PayU a primit contractul pentru procesarea plăților

Aceasta este cea de-a doua prelungire a licenței, care, acordată inițial în 2014, a fost prelungită pentru prima oară în 2019. Pe lângă faptul că este distribuitor de energie electrică, NIS Petrol a devenit din anul 2019 și furnizor de energie electrică, după ce a început să opereze o centrală pe gaze naturale în Jimbolia, județ Timiș, cu o capacitate de 7,5MW.

Ce afaceri are NIS Petrol în România

Compania NIS Petrol din România este deținută de grupul sârbesc NIS, care are Gazprom ca acționar majoritar. Acționariatul firmei NIS Petrol SRL din România este compus din Naftina Industrija Srbije JSC Novi SAD și NIS AD Novi SAD.

Citește și : Sute de mii de români s-au reîntors în ţară în ultimii ani. Care a fost motivul pentru care au revenit acasă

Conform datelor publice, încă din 2012, de la prima afișare a situației fiscale, aceștia au avut în 2023 o cifră de afaceri de peste 283 de milioane de lei, însă au avut pierderi de milioane de euro în fiecare an, nefiind niciodată pe profit.

Compania operează benzinării Gazprom în România

Pe lângă faptul că NIS Petrol desfășoară activități în domeniul resurselor naturale și al energiei, aceștia operează și un lanț de benzinării în țara noastră sub brandul Gazprom.

Cu toate acestea, în 2023, societatea din România a pierdut peste 63 de milioane de lei, iar de la începutul activității în țară a pierdut, cumulat, peste 100 de milioane de euro.

Pe de altă parte, compania sârbă NIS, listată pe bursa din Belgrad, a încheiat anul trecut cu peste 60 de milioane de euro profit, având venituri totale în 2023 de peste 870 de milioane de euro. Acționariatul acestei companii este compus din Gazpromneft, divizia petrolieră a Gazprom (50%), Gazprom (6,15%) și statul sârb (aproximativ 30%).

NIS Petrol SRL este operator la șase perimetre de petrol și gaze din România

Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled).

Cea de-a cincea concesiune este deținută împreună cu Armax Gaz și Zeta Petroleum și este concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 în Jimbolia, județul Timiș.

A șasea concesiune pentru activități de exploatare-dezvoltare-exploatare se află în perimetrul EX-12 Crai Nou, tot din Timiș.