Care este numărul de grade ideal pentru interiorul locuinței iarna?
Autoritățile, atât cele locale cât și cele europene, recomandă să menținem temperatura în casă la un nivel cât se poate de scăzut.
Dar care ar fi temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în casă, potrivit specialiștilor din sănătate? A decide ce temperatură e sănătoasă pentru toată familia poate fi destul de dificil, însă există, totuși, câteva reguli-cheie care v-ar putea ajuta.
În decizia de setare a numărului de grade din interiorul locuinței ar trebui să țineți cont atât de preferințele personale, cât și de zona în care locuiți. Cei mai mulți oameni sunt de părere că un interval sănătos ar fi între 20 și 24 de grade Celsius.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că temperatura sănătoasă a camere poate varia în funcție de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădire. Un adult îmbrăcat corespunzător, care este considerat normal și sănătos, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră unde temperature este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă sunteți predispus la probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să setați niciodată termostatul sub 16 grade Celsius.
Te-ar putea interesa și: PNL se contrează cu PSD pe tema plafonării și compensării prețurilor la energie și gaze. PNL vrea vouchere în locul prețului plafonat
OMS a mai spus că persoanele cu handicap, persoanele în vârstă sau foarte tinere ar trebui să trăiască cu temperaturi nu mai mici de 20 de grade C.
Pe de altă parte, Reader’s Digest oferă o serie de sfaturi cu priviere la obținerea unui climat plăcut în cadrul locuinței pe timpul iernii:
Pentru majoritatea oamenilor, determinarea temperaturii interioare optime în timpul iernii este un act de echilibru între confort și menținerea facturilor la încălzire cât mai mici posibil. Fiecare are propriile preferințe pentru ceea ce este o temperatură rezonabilă pentru o casă în timpul iernii, dar consensul din majoritatea surselor este de 20 de grade Celsius. Gestionarea inteligentă a termostatului înseamnă că nu va trebui să conectați multe încălzitoare, ceea ce poate fi foarte periculos.
Deoarece reglarea constantă a termostatului utilizează mai multă energie decât alegerea unei temperaturi și menținerea acesteia, cea mai bună temperatură este aceea la care vă simțiți cel mai confortabil. Acest lucru ar însemna 20 de grade Celsius, sau ar putea fi un pic mai cald sau mai rece.
O casă bine izolată reține căldura mai mult timp și o pierde mai lent, făcând perioada de reîncălzire mult mai rapidă. În acest caz, scăderea temperaturii noaptea poate fi o decizie înțeleaptă.. În schimb, o casă slab izolată, cu uși și ferestre vechi ar putea pierde din energia termică, mai adaugă sursa citată.
Dacă utilizați metoda de răcire noaptea și când sunteți la serviciu, luați în considerare și podelele. Aveți lemn de esență tare sau gresie? Dacă da, va dura mai mult pentru a încălzi podeaua decât pentru a încălzi aerul
Opțiuni de termostat
Termostatul Wi-Fi se conectează la serviciul de internet wireless al casei dvs. și vă permite să verificați și să modificați de la distanță temperatura din casă dintr-o aplicație de pe smartphone sau tabletă.
Termostatele inteligente au unele caracteristici comune cu termostatele Wi-Fi. Ambele stiluri se conectează la Internet pentru a fi controlate de la distanță, dar termostatele inteligente se pot auto-ajusta și în funcție de un program sau de vremea zilnică. Unele chiar vin cu senzori de mișcare pentru a încălzi încăperile pe care le folosiți cel mai mult.
Termostatele programabile pot fi controlate de la distanță sau central, în funcție de model. Unele vă cer să programați setările chiar la termostatul de perete.
Termostatele tradiționale oferă mai puține caracteristici speciale, dar sunt opțiunea cea mai puțin costisitoare. Dacă nu trebuie să reglați temperatura de la distanță sau să configurați programe personalizate de încălzire și răcire, un termostat tradițional ar trebui să funcționeze bine.