- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Condiţia pe care trebuie să o îndeplineşti dacă vrei să plantezi flori în grădina din faţa blocului. Nerespectarea ei îţi poate aduce o amendă de 10.000 de lei

17 Aug, 20:00 • Stefan Simion
Probabil că mulţi dintre noi se opresc să admire sau să fotografieze micile grădini pline de flori din faţa blocurilor. Spaţiile îngrijite din jurul blocurilor nu sunt altceva decât o concretizare a bine-cunoscutului aforism "Omul sfinţeşte locul".
Condiţia pe care trebuie să o îndeplineşti dacă vrei să plantezi flori în grădina din faţa blocului. Nerespectarea ei îţi poate aduce o amendă de 10.000 de lei

Grădina din faţa blocului este spaţiu comun, aşa că dincolo de vorbele de duh şi de imaginile frumoase care ni se înfăţişează ochilor, amenajarea unui astfel de colţ de Rai necesită nu doar muncă, dar şi… autorizaţii.

Fiind vorba despre un spaţiu comun, fie că ne referim la spaţiul din faţa, din spatele sau din curtea blocului, niciun locatar nu se poate apuca să îl amenajeze după bunul plac, căci toţi vecinii trebuie să fie de acord.

Regula pe care trebuie s-o respecţi dacă vrei să plantezi flori în grădina din faţa blocului

De reţinut că spaţiul din jurul blocurilor aparţine autorităţilor locale, deci primăriilor. În teorie, primăriile sunt cele care ar trebui să se ocupe de amenajarea acestor spaţii. Pentru aceste lucrări, administrațiile locale alocă un buget care provine din taxele și impozitele contribuabililor.

În cazul în care administrația locală nu respectă această îndatorire, asociațiile de proprietari pot face o sesizare către primărie.

„Asociația de proprietari nu are nici o obligație cu privire la întreținerea și administrarea spațiului verde, a grădinii respective. Astfel, dacă primăria nu își respectă atribuțiile pentru care este plătită de locuitori ar trebui să fie amendată de asociațiile de proprietari. Pentru a nu fi amendați, românii care locuiesc la bloc și intenționează să își planteze diverse flori lângă bloc sau să își pună gazon au nevoie de o autorizație de la primărie”

grădina din faţa blocului

Numai că aceste lucruri nu se prea întâmplă: nici primăriile nu se ocupă de amenajarea spaţiilor din perimetrul blocurilor, nici asociaţiile de proprietari nu se sesizează atât timp cât există proprietari pasionaţi de grădinărit şi îngrijesc aceste spaţii din pură plăcere.

Pentru amenajarea unei grădini în preajma blocului, fie că vorbim despre grădină de flori sau de legume, locatarii trebuie să obţină acordul tuturor proprietarilor, printr-o hotărâre a Adunării Generale a Asociației de Proprietari.

Nu are importanţă dacă cel care doreşte să îngrijească spaţiul verde de lângă imobil este proprietar sau chiriaş. Ambii se supun aceloraşi reguli.

Amenzi de până la 10.000 de lei dacă faci lucrări de natură să aducă prejudicii vecinilor

Conform legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de absolut toţi cei care locuiesc în acel bloc, indiferent că sunt proprietari, chiriaşi sau simpli vizitatori.

Citeste si Reguli noi pentru proprietarii de pisici și câini care stau la bloc. Detalii care îți poate aduce amenzi și riști să rămâi fără animale

Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe durata determinată sau persoane aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se menționează în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Nerespectarea regulamentului de bună convieţuire la bloc se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 500 – 10.000 de lei. Mai exact, orice activitate sau lucrare de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari este sancţionată.

Regulile de bună convieţuire au ca scop prevenirea posibilelor conflicte legate de spațiile comune din blocuri. Curtea blocului, grădinile din faţa sau din spatele blocului, uscătoria sau boxele sunt considerate spaţii comune.

Potrivit legislației în vigoare, spațiile comune sunt destinate utilizării comune a tuturor locatarilor.

Citeste si Ce salariu are o femeie de serviciu la bloc în 2024. Nimeni nu se aștepta la o asemenea sumă

Așadar, închiderea unui astfel de spațiu de către un singur proprietar şi folosirea în interes propriu implică mai multe aspecte legale și administrative care trebuie luate în considerare şi nu poate fi realizată fără aprobarea asociației de proprietar.

În schimb, în zonele rezidențiale privatesituația este cu totul alta. Întreg terenul pe care este construit complexul, inclusiv zona de spații verzi aparțin dezvoltatorului și există firme angajate de a face curățenie și de a întreține spațiile verzi aferente.

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult