- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Grâul rusesc și lipsa depozitelor îi aduc pe fermierii români în sapă de lemn. Cu ce probleme se mai confruntă în 2024

03 Jul, 23:37 • Adrian Popovici
Grâul din Rusia continuă să pună probleme fermierilor români pe piețele internaționale. În plus, aceștia sunt forțați să-și vândă producția direct de pe câmp deoarece nu au unde să-și depoziteze recoltele.
Grâul rusesc și lipsa depozitelor îi aduc pe fermierii români în sapă de lemn. Cu ce probleme se mai confruntă în 2024

Prețul grâului continuă să fie un subiect fierbinte pe piața internațională a cerealelor, iar fermierii români se confruntă cu dificultăți majore. Deși aceștia nu reușesc să își vândă grâul la cel mai bun preț, fiind obligați să dea marfa direct de pe câmp din lipsa posibilităților de depozitare, situația lor se complică și mai mult din cauza evoluțiilor de pe piața globală, transmite Agro TV.

Conform agenției americane Bloomberg, prețurile pentru grâul rusesc au coborât din nou sub cele pentru grâul produs în alte țări. Vremea călduroasă accelerează recoltatul în Rusia, iar traderii concurează intens cu exportatorii rivali. Această situație vine după ce prețurile pentru grâul din Rusia, cel mai mare furnizor mondial, au crescut brusc în luna mai. Această creștere a fost cauzată de reducerea estimărilor de producție din cauza înghețului surprinzător și a secetei care au lovit țara.

Exportatorii ruși au pierdut recent unele contracte importante din cauza prețurilor ridicate, Egiptul, un mare importator mondial, orientându-se către grâul din România și Bulgaria, datorită prețurilor mai avantajoase. Totuși, pe piața de cereale, lucrurile par să se fi schimbat din nou în favoarea Rusiei.

Recoltarea grâului
Recoltarea grâului

Te-ar putea interesa și: Avertisment sumbru: Românii și-ar putea lua ADIO de la fructele și legumele tradiționale din cauza climei. „Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini”

Ce spun experții despre cum va evolua piața grâului?

Analiștii de la CRM AgriCommodities au raportat că vremea călduroasă din regiunea Mării Negre a accelerat recoltatul timpuriu al grâului, iar producția la hectar în Rusia a fost peste așteptări. În luna iunie, exporturile Rusiei au atins un nivel record, conform datelor publicate miercuri. Agenția de presă Interfax, citând datele furnizate de Rusagrotrans, a estimat că în luna iunie exporturile de grâu ale Rusiei s-au ridicat la 4,3 milioane de tone, cu 14% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca livrările Rusiei să încetinească semnificativ în luna iulie. După două recolte record în anii precedenți, pentru sezonul 2024-25 se preconizează totuși o recoltă mai mică.

Această perspectivă ar putea oferi o oarecare ușurare fermierilor români, care speră la o stabilizare a pieței și la prețuri mai avantajoase pentru cerealele lor. Într-un context global marcat de fluctuări și concurență acerbă, viitorul pieței cerealelor rămâne incert, iar fermierii trebuie să navigheze cu prudență aceste ape tulburi.

Citește și: Anunțul momentului pentru fermierii români! Ce se întâmplă cu despăgubirile pentru seceta din 2024