Părerile sunt împărțite în ceea ce privește făina de greieri, sau, în general, introducerea insectelor în alimentația românilor. Dezbaterile au loc și la nivelul producătorilor de alimente „convenționale”, care sunt revoltați în totalitate de acest lucru, scrie agro-tv.ro.
Totuși, în acest moment, mulți români neaoși nu știu că făina de greieri reprezintă o alternativă de lux a alimentației normale, pe care mulți dintre ei nu și-o permit, prețul produselor care conțin ingrediente de acest gen fiind extrem de mare în comparație cu produsele de bază.
Mai citește și: Alertă de cutremure în România. Raed Arafat sfătuiește populația să se pregătească. Ce se întâmplă în Oltenia
Potrivit lui Sorin Minea, președinte al Federației Romalimenta și deținătorul uneia dintre cele mai mari companii producătoare de mezeluri din România, problema pusă pe alimentația pe bază de insecte, în mod special făină de greieri, este una mult prea alarmistă. Acesta a declarat că proteina din insecte este mai mult decât calitativă, însă este scumpă și că fiecare are dreptul să aleagă dacă dorește să o consume sau nu.
”Fiecare om are dreptul să mănânce ceea ce dorește, dacă produsul pe care îl mănâncă nu are urmări asupra sănătății lui. Proteina din insecte este o proteină de calitate foarte bună, dar nu există nicio lege care să mă oblige să mănânc insecte. E dreptul meu.
Le-aș spune celor care vorbesc despre insecte că prețul e puțin cam mare ca să își permită să le consume. Insectele se consumă în multe țări din lume și de foarte multă populație, sunt o alternativă, sunt mai ușor de crescut. De aceea, unele sunt aprobate; în cazul Europei sunt aprobate vreo patru. Altele nu sunt aprobate. Deocamdată, în România nu produce nimeni, deci ne agităm fără să existe.
Dacă vreodată vor fi produse sau comercializate, țin să vă anunț că 100 de grame de greieri, de exemplu, cred că vor costa cel puțin 30-40 de euro, deci puțin cam scump. Dacă cineva își va dori să-i cumpere, să mănânce, e dreptul lui. Nu e un produs ieftin, e un produs de lux la ora actuală”, a precizat Sorin Minea
se vinde în România cu un preț de aproape 100 de lei pentru 100 de grame şi se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio. Așadar, 1 kilogram ajunge la 1000 de lei, astfel putem afirma că acesta este un produs de lux, spre groaza ministrului Agriculturii, Petre Daea.
„Aţi crede dumneavoastră că noi ne-am apucat de gândacul de bucătărie…Dumneavoastră aţi văzut vreodată gândaci de bucătărie? Mai vezi şi pe scările blocului. Nici nu îţi vine să intri în bloc, cum dracu să-l bagi pe ăsta în gură? Saliva nu porneşte de la directivă. Saliva porneşte de la gust. Dacă aveţi gust şi vă salivează, dacă salivaţi pentru gândac, îl mâncaţi. Nu vă opreşte nimeni”, a declarat Petre Daea
Te-ar mai putea interesa și: Tranzacție de peste 15 milioane de euro pentru Ștefan Mandachi! Lanțul de restaurante Spartan s-a vândut. Care este motivul