- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Greșeala banală pe care o fac șoferii. Cât de importantă este verificarea ITP-ului

03 Aug, 20:36 • Amarie Giorgiana
Atunci când pornesc la drum, șoferii trebuie să se asigure că au la ei toate documentele necesare și că ITP-ul nu este expirat, aceasta fiind una dintre situațiile cu care conducătorii auto se confruntă frecvent.
Greșeala banală pe care o fac șoferii. Cât de importantă este verificarea ITP-ului

În momentul în care pleacă la drum, șoferii trebuie să respecte mai multe reguli și să se asigure că au la ei toate documentele necesare valabile. Asta, pentru a evita amenzile sau problemele mai majore. ITP-ul este unul dintre aspectele de care, uneori, șoferii uită.

ITP-ul expirat, problema frecventă a șoferilor români

ITP-ul expirat este una dintre cele mai dese probleme cu care șoferii se confruntă. Inspecția Tehnică Periodică (ITP-ul) reprezintă un control tehnic necesar pentru verificarea îndeplinirii standardelor de siguranță. Odată cu realizarea acestuia, proprietarul autovehiculului este asigurat că respectă standardele de siguranță pentru a circula pe drumurile publice. Verificarea poate fi făcută atât la unități de service independente, autorizate de Registrul Auto Român(RAR), cât și la unitățile proprii ale Registrului Auto Român, potrivit România TV.

Intervalele de valabilitate ale ITP-ului diferă în funcție de vechimea mașinii și, în general, vehiculele noi trebuie să efectueze prim inspecție tehnică periodică după o perioadă de 3 ani. De asemenea, mașinile care au o vechime cuprinsă între 3 și 12 ani, trebuie supuse inspecției tehnice anuale.

Pentru a controla dacă ITP-ul unei mașini este expirat, proprietarii trebuie să consulte certificatul de înmatriculare, unde, pe ultima pagină, este înscrisă data ultimei inspecții tehnice periodice, iar în funcție de vechimea autovehiculului, poate fi stabilită data următoarei inspecții. Mai mult, valabilitatea ITP-ului poate fi verificată pe site-ul Registrului Auto Român, folosind seria de caroserie sau seria Cărții de Identiate a Vehiculului.

Ce riscă șoferii care circulă fără inspecție tehnică periodică

În cazul în care inspecția tehnică periodică expiră, asta înseamnă că mașina nu mai poate circula pe drumurile publice din punct de vedere legal. Astfel, înmatricularea se suspendă automat, iar șoferul riscă sancțiuni mari. Potrivit legislației în vigoare, vehiculele înmatriculate trebuie să îndeplinească cerințele tehnice necesare pentru siguranța rutieră, protecția mediului și categoria de utilizare conform destinației lor. La expirarea sau anularea inspecției tehnice periodice, înmatricularea mașinii se suspendă.

Citește și: Important pentru șoferi! Cum poți obține despăgubiri pentru a-ți repara mașina avariată în gropile de pe drum

Conform Registrului Auto Român, suspendarea înmatriculării încetează abia când vehiculul trece printr-o nouă inspecție tehnică periodică.

Citește și: Nu vei putea intra cu mașina, decât dacă plătești. Care sunt hotărârile luate de Guvern pentru anumite zone

Tags: