- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Greşeala pe care o fac şoferii! La ce temperatură trebuie setat, de fapt, aerul condiţionat în maşină

24 Jul, 17:16 • Dobran Viorel
Aerul condiţionat în mașină face ca șoferul și pasagerii să se simtă mai confortabil. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă la variațiile excesive de temperatură.
Greşeala pe care o fac şoferii! La ce temperatură trebuie setat, de fapt, aerul condiţionat în maşină

Aerul condiţionat din mașină este, probabil, cel mai bun prieten al multor șoferi pe timp de vară. Cu toate acestea, în ce condiții este aerul condiționat periculos pentru pasageri sau conducători auto și care este temperatura ideală pe care AC ar trebui să o mențină vara? Aerul condiţionat a devenit esențial pentru majoritatea mașinilor ăn perioada caniculară. Deși unii producători auto oferă opțiunea AC, aproape toate vehiculele moderne au aerul condiționat ca echipare standard.

Majoritatea șoferilor face greșeala de a reduce AC la 18°C sau chiar mai jos atunci când afară este caniculă, adică temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Cu toate acestea, pentru a preveni șocul termic, temperatura AC trebuie ajustată.

În caz de inactivitate fizică, temperatura ideală la aer condiționat este de 21 de grade Celsius. Cu toate acestea, această recomandare nu se aplică decât atunci când călătoriți pe o distanță lungă. Temperatura aerului condiționat trebuie ajustată dacă urcați și coborâți frecvent din vehicul. AC trebuie setat la temperaturi mai ridicate atunci când temperaturile sunt ridicate în aer liber.

Pe ce temperatură trebuie setat, de fapt, aerul condiţionat în maşină.

Prin urmare, în timpul verii, temperatura aerului condiționat din mașină ar trebui să fie cu aproximativ 10°C mai mică decât temperatura aerului natural. În consecință, AC ar trebui setat la 25°C dacă temperatura exterioară este de 35°C.

Important e să NU deschidem geamurile

Indiferent cât de aerodinamic este automobilul, consumul va crește dacă deschidem geamurile. Acest lucru se întâmplă deoarece aerul cald de afară intră în mașină și forțează sistemul de climatizare să funcționeze mai intens. Drept urmare, motorul consumă mai mult combustibil.

„Geamurile deschise cu aerul condiționat pornit vor suprasolicita compresorul, implicit, motorul, ceea ce va duce inevitabil la creșterea consumului”, evidențiază expertul.

Recircularea aerului ajută la menținerea unei temperaturi confortabile

Aerul condiţionat în maşinăSursă foto: www.southernliving.com

Recircularea aerului ajută la reducerea consumului de combustibil, deoarece în habitaclul automobilului nu mai pătrunde aer cald din exterior și astfel aerul condiționat nu solicită suplimentar motorul.

„Recicularea nu trebuie inițiată imediat după ce pornim motorul și climatizorul, mai ales dacă mașina a fost parcată într-o zonă fără umbră și a fost expusă la soare un timp îndelungat. După ce pornim motorul, lăsăm geamurile (sau ușile) deschise pentru câteva minute, astfel încât aerul cald să fie eliminat mai rapid din interior. Dacă trebuie să circulăm o perioadă îndelungată de timp, nu trebuie să setăm ventilatorul la viteză maximă. De asemenea, după pornirea motorului, putem stropi geamurile față/spate înainte de a porni aerul condiționat, pentru că lichidul pentru spălatul parbrizului ajută la diminuarea temperaturii”, explică Iulian Malcoci.

Filtrul poate fi „de vină” pentru răcirea insuficientă

Uneori putem avea senzația că catalizatorul nu răcește suficient – acest fenomen poate fi cauzat de acumularea unei cantități mari de praf în filtrul salonului automobilului. De regulă, această situație este mai des întâlnită la șoferii care călătoresc des pe drumuri neasfaltate. Din aceasta cauză se recomandă ca acest filtru să fie schimbat o dată la 10.000-15.000 de kilometri parcurși.

Care e cel mai bun moment când putem folosi aerul condiționat sau aspiratorul. Ministrul Burduja: „Atunci e energia mai ieftină”

Se poate întâmpla ca problema să fie cauzată și de radiatorul murdar. Un asemenea caz este mai complicat, deoarece radiatorul trebuie demontat și spălat cu un jet puternic de apă.

Automobilele electrice sunt mai afectate 

Deși în primul rând ne gândim la consumul sporit de motorină și benzină din cauza climatizorului, impactul este mai mare în cazul automobilelor electrice.

„Probleme la folosirea aerului condiționat vor simți proprietarii de mașini Full Electric: utilizarea aerului condiționat poate diminua considerabil autonomia mașinii, în unele cazuri chiar și la jumătate. De exemplu, în loc de 400 km indicații de producător, autonomia poate să scadă sub 200 km, dacă folosim aerul condiționat”, explică Iulian Malcoci pentru Ecopresa.

Temperatura la care trebuie setat aerul condiţionat vara! Mulţi români greşesc şi riscă probleme de sănătate şi facturi astronomice

Toată lumea speră ca aerul condiţionat să facă adevărate minuni pentru ca în locuință să fie un mediu răcoros, dar puțini știu că se pot confrunta cu adevărate probleme dacă acesta nu este setat la o temperatură potrivită în fiecare zi în care canicula ne pune bețe în roate.

De abia ne aflăm la mijlocul lunii iunie, însă temperaturile din termometre deja sunt extrem de ridicate și trec adesea de pragul de 30 de grade Celsius. În aceste condiții, cu siguranță că cei dintre noi care avem acasă un aparat de aer condiționat deja îl folosim intens, pentru a ne răcori casele! Însă, trebuie să avem grijă la temperatura pe care o setăm, pentru a nu ne trezi cu probleme de sănătate!

O temperatură prea rece ne poate provoca probleme de sănătate

Vremea din țara noastră este din ce în ce mai caldă, iar dacă avem acasă un aparat de aer condiționat, cu siguranță că deja am început să îl punem în funcțiune. Cu toate acestea, dacă nu vrem să ne trezim cu unele probleme de sănătate, este foarte important să rezistăm tentației de a seta temperatura aerului condiționat la o valoarea mult prea rece!

Chiar dacă este tentant, nu trebuie să uităm că aerul condiționat nu ar trebui setat sub o temperatură de 25 de grade Celsius. De asemenea, un alt detaliu pe care nu foarte mulți dintre noi îl știu este faptul că nu ar trebui ca temperatura aerului condiționat să fie cu mai mult de 6 grade sub cea din exterior.

La ce temperatură trebuie setat aerul condiţionat

Atunci când vremea este una caniculară, această diferență poate crește chiar la 10 grade, însă nu trebuie să depășim acest prag, dacă nu vrem să ne confruntăm cu un șoc termic cauzat de diferența de temperatură dintre exterior și interior.

Din păcate, chiar dacă poate fi tentant să setăm aerul condiținat la o temperatură cât mai rece, mai ales în timpul zilelor caniculare, trebuie să știm că acest lucru ne poate provoca anumite probleme de sănătate.

Mai precis, este foarte posibil ca membranele din nasul și gâtul nostru să se usuce, din cauza reducerii umidității din camere, lucru ce ne poate provoca simptome similare cu cele de răceală. Astfel, este important să știm să nu setăm aceste aparate la o temperatură de sub 25 de grade.

Motivul pentru care este periculos să adormi cu aerul condiţionat pornit! Care sunt principalele pericole la care te expui

Aparatul de aer condiționat, deși aparent indispensabil și extrem de util în zilele toride de vară, poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate. Specialiștii ne avertizează să evităm pe cât posibil utilizarea acestuia pe timpul nopții, deoarece ne poate expune la multiple probleme de sănătate, unele dintre ele destul de grave.

În sezonul estival, aerul condiționat devine o soluție comună pentru combaterea căldurii intense, fiind folosit cu precădere în zilele caniculare. Totuși, este important să fim precauți și să ținem cont de efectele negative pe care acest aparat le poate avea asupra sănătății noastre, în special în timpul somnului.

Aerul condiţionat majorează facturile de 3 ori. Reguli noi pentru cei care au astfel de aparate

Funcționarea aerului condiționat presupune extragerea umidității din aer, ceea ce poate duce la uscarea gâtului și a căilor nazale. Această uscăciune poate provoca tuse, strănut și poate agrava simptomele alergice. Astfel, aerul condiționat poate fi un factor declanșator pentru diverse probleme respiratorii și alergii, care se pot manifesta prin mâncărimi ale ochilor și pielii.

Un alt efect negativ al aerului condiționat folosit în timpul somnului este perturbarea ciclului de somn. Temperatura scăzută din cameră poate determina treziri frecvente, iar uscăciunea gâtului poate contribui la disconfort.

De asemenea, utilizarea aerului condiționat pe timpul nopții împiedică organismul să își regleze corespunzător temperatura, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni precum astmul sau bronșita. Totodată, pot apărea dureri de cap și senzația de greață.

Specialiștii atrag atenția și asupra faptului că acesta poate emana bacterii, contribuind la un mediu nesănătos. În plus, utilizarea prelungită a aerului condiționat poate duce la deshidratare, iar pielea noastră poate deveni mai rigidă și uscată după doar câteva ore de expunere.

În concluzie, deși aerul condiționat poate aduce un confort considerabil în zilele călduroase, este esențial să îl folosim cu măsură și să fim conștienți de efectele sale asupra sănătății noastre.

„La nici două ore de la expunerea la aerul condiționat, pielea ta începe să își piardă din strălucirea naturală și să capete un aspect ușor tern și deshidratat. Oricât de multă grijă ai avea de aspectul și de sănătatea pielii tale, nu o poți feri de efectele mai puțin plăcute ale aparatelor de aer condiționat.

Așadar, în timp ce aerul condiționat te poate feri de căldură, poluare și smog, prin capacitatea de a filtra noxele din aerul de afară, acesta scade nivelul de umiditate ambientală ceea ce, în timp, poate avea efecte vizibile asupra pielii și părului tău.

Specialiștii afirmă că pielea deshidratată este mai puțin flexibilă și își pierde din capacitatea naturală de autoregenerare, ceea ce redă aspectul tern. În plus, aerul uscat emis de aerul condiționat poate contribui la iritația ochilor”, spune dr. Oana Cuzino pe doc.ro

Cât consumă, de fapt, un aparat de aer condiționat. Cu cât temperatura setată este mai mică, cu atât factura la energie este mai mare

Aparatele de aer condiționat se vând ca pâinea caldă în această perioadă. Cererea e mare, iar timpii de aștepatare pentru instalarea dispozitivleor ajung și la o lună. Până și furnizorii de energie oferă clienților aparate de aer condiționat, plata făcându-se în rate, direct pe factură.

Mulți români au sperat că această vară nu va fi una toridă, dar s-au înșelat, iar acum se înghesuie să-și monteze aparate de aer condiționat. Vânzările au crescut și cu 30%, prețurile începând de la aproximativ 1.300 de lei și pot ajunge chiar și până la 7 mii de lei . Unele magazine oferă și instalarea aparatului, care ajunge până la 700 de lei, potrivit observatornews.ro.