Ambrozia revine în atenția publicului și a autorităților care au anunțat măsuri dure pentru eliminarea acesteia. După cum a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a fost adoptat un document prin care autoritățile sunt obligate să combată această plantă chiar și de pe proprietățile private. În plus, românii care nu o distrug riscă o amendă și de 20.000 lei, notează Antena 3 CNN.
Potrivit noii reglementări, autoritățile locale vor fi acum obligate să identifice terenurile infestate cu ambrozie și să ia măsuri prompte pentru a preveni sau limita răspândirea acestei buruieni. Mai mult decât atât, se va putea intra legal în proprietățile private în scopul identificării și combaterea ambroziei. În plus, purtătorul de cânt a subliniat și amendă usturătoare pe care românii o primi în această situație.
„Semnalez o Hotărâre ce include măsuri pentru combaterea ambroziei, buruiană ce provoacă forme alergice severe. Hotărârea aprobată de Guvern menține obligativitatea ca autoritățile administrației publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii”, anunță purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Una dintre prevederile cheie ale noii legi este obligația de distrugere a ambroziei pe tot parcursul anului. Proprietarii sau deținătorii de terenuri, precum și administratorii de drumuri publice, căi ferate sau cursuri de apă, pot solicita autorităților locale să efectueze lucrări de combatere a ambroziei în numele lor, în cazul în care nu sunt în măsură să o facă ei înșiși. Această acțiune se poate face contra cost, subliniindu-se responsabilitatea fiecăruia în combaterea acestei probleme.
Te-ar putea interesa și: Amendă de 1.000 de lei pentru şoferii care nu fac acest lucru banal. Este obligatoriu atunci când se află la volan
În plus, autoritățile locale au dreptul să intervină și să efectueze lucrările de combatere a ambroziei în locurile unde proprietarii sau administratorii terenurilor nu au luat măsuri în ciuda avertismentelor primite. Ca urmare a neconformității repetate, se prevăd amenzi substanțiale pentru persoanele fizice și juridice care nu iau măsuri împotriva ambroziei, cu sume ce variază de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
„În cazul în care proprietarii nu distrug ambrozia, nici după avertismentul autorităților, se aplică o amendă contravențională de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice”, încheie Constantin.