- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Greșeala uriașă pe care o fac mulți români în 2024. De ce nu este bine să pui banii la saltea sau într-un cont curent. Sfaturile unui expert

04 Jul, 20:53 • Adrian Popovici
Richard Hutton, expert în educație financiară, este de părere că cei care vor să-și economisească banii trebuie să fie conștienți că conturile la bancă nu reprezintă o soluție pe termen lung.
Greșeala uriașă pe care o fac mulți români în 2024. De ce nu este bine să pui banii la saltea sau într-un cont curent. Sfaturile unui expert

Richard Hutton, expert în educație financiară, oferă sfaturi valoroase pentru românii care obișnuiesc să își păstreze economiile sub formă de bani lichizi sau în conturi curente. Hutton avertizează că această metodă nu este eficientă pe termen lung și că banii ar trebui investiți pentru a genera câștiguri. El subliniază că volatilitatea fondurilor păstrate „la saltea” este zero, dar riscul inflației pe termen lung este aproape garantat, ceea ce înseamnă că economiile vor pierde din valoare în mod inevitabil, notează Antena 3 CNN.

Expertul sugerează că, deși suma inițială de bani nu fluctuează dacă este păstrată cash, inflația va diminua puterea de cumpărare a acestor economii. Spre exemplu, o sumă de 8000 € păstrată timp de 10 ani în dulap își va pierde din valoare din cauza inflației, în ciuda faptului că nu a existat nicio volatilitate a sumei inițiale.

Pentru a combate această pierdere din valoarea banilor, Hutton recomandă investițiile în companii din industrii cu creștere rapidă. Investițiile în acțiuni ale companiilor care sunt lideri de piață în sectoare profitabile, precum inteligența artificială, pot aduce câștiguri semnificative pe termen lung. El exemplifică faptul că, investind în companii cu avantaje competitive și cotă de piață dominantă, există șanse mari de a obține profituri substanțiale în ciuda fluctuațiilor zilnice ale prețurilor acțiunilor.

Sfaturile unui expert pentru românii care vor să economisească bani
Sfaturile unui expert pentru românii care vor să economisească bani

Te-ar putea interesa și: Băncile câştigă 2 milioane de euro pe zi din dobânda plătită de BNR pentru depozit

Ce trebuie să facă cei care vor să-și investească banii?

Primul pas pentru cei care doresc să își protejeze banii de inflație și să obțină câștiguri este să investească în companii. Hutton sugerează câteva criterii simple pentru alegerea investițiilor: companiile trebuie să aibă o capitalizare foarte mare și vânzările lor să fi crescut cel puțin de două ori în ultimii cinci ani. Practic, expertul își creează un portofoliu diversificat, similar unui ETF (Exchange Traded Fund), selectând anual cele mai mari și rapide companii de creștere.

Un ETF reprezintă o colecție diversificată de active, care se tranzacționează pe bursă asemănător acțiunilor. ETF-urile includ diverse active, precum acțiuni, obligațiuni, indici sau mărfuri, oferind astfel o expunere diversificată pe piață. Spre deosebire de unitățile de fond, prețul ETF-urilor variază pe parcursul zilei de tranzacționare, reflectând cererea și oferta pe piața respectivă.

Astfel, investind inteligent și diversificat, românii pot proteja valoarea economiilor lor și pot beneficia de pe urma creșterii economice, evitând capcanele inflației și stagnării financiare. Richard Hutton subliniază importanța educației financiare și a investițiilor strategice pentru a asigura prosperitatea financiară pe termen lung.

Citește și: BNR menține dobânda cheie la 7%. Politica monetară a băncii centrale, neschimbată din ianuarie 2023