Greva din Educație, ziua 5. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis, în urma ședinței cu miniștrii și cu liderii sindicali, să nu accepte nici o creștere salarială pentru cadrele didactice în acest an, a precizat gandul.ro.
Singura ofertă rămasă în picioare din partea Guvernului, pe care o refuză categoric sindicaliștii este bonusul de 2.500 de lei, în două tranșe. mai mult, Cărbunaru a mai spus că majorările solicitate de sindicaliștii din sistemul Educației vor trebui făcute doar prin viitoarea Lege a Salarizării și nu acum.
„Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a spus Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt a menționat prevederile din noile legi ale Educației, și anume, cadrele didactice din zone defavorizate vor primi o primă de cinci salarii, se va plăti naveta, se vor acorda bonusuri la pensionare cât două salarii de bază.
Mai mult, oficialul a anunțat și o creștere a salariului cu 9% doar pentru cadrele nedidactice, adica un număr de 55.000 de persoane, dar și o primă în iunie și octombrie de 500 de lei. Pe lângă toate aceste măsuri, rămâne valabilă și prima ofertă de 2.500 de lei pentru 220.000 de persoane din sistem, care se va împărți așa: personalul didactic și auxiliar, în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei.
Formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării, a reiterat Cărbunaru.
„Nu suntem la piață și nu operăm cu oferte. Aș putea să fac trimitere și la alte măsuri din alte registre asumate de guvern în alte perioade. Când prețul la pompă risca să ajungă la 11-12 lei, guvernul a intervenit cu compensarea prețului, a calmat piața. Guvernul și-a asumat măsura. Când facturile au crescut, guvernul a intervenit. Așa am ajuns să avem printre cele mai mari creșteri economice”, a spus Cărbunaru, răspunzând la o întrebare privind dinamica negocierilor și perspectiva ca greva profesorilor să se înceteze în timp util pentru a menține graficul normal al examenelor.
Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Marius Nistor, din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, au reacționat la oferta Guvernului României în numele cadrelor didactice.
„Aș spune că e o ofertă complet neinspirată! (…) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este același lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeași. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi”, a spus Simion Hancescu.
„Reacția mea depinde de reacția colegilor mei. Așteptările lor sunt mari. Oferta care vine în momentul de față din partea Guvernului nu cred că este în măsură să conducă la stingerea acestui conflict de proporții. Singura diferență – că nu mai sunt vouchere sau carduri, ci doar două prime acordate. Una în 5 iunie şi alta în 5 octombrie. Despre asta vorbim.
În momentul de față, greva generală continuă, pentru că singurii în măsură să renunțe la această formă de protest sunt colegii noștri. Acest lucru se va întâmpla pe baza unui referendum. Ei decid momentul în care se suspendă această acțiune. Dacă această variantă înaintată de către Guvern este acceptată de colegii noștri se va reveni în sălile de clasă. Dacă nu este acceptată de către colegii noştri, protestul va continua”, a spus Marius Nistor.
De asemenea, Marius Budăi, ministrul Muncii, a afirmat că Executivul are intenții bune în ceea ce privește solicitările sindicaliștilor din Educație și precizează faptul că, a fost adoptată OUG pentru aducerea salariilor la nivelul grilei din 2022, însă nu pentru profesori, ci pentru bugetarii din administrații.
„Avem bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a scris, vineri, pe Facebook, Marius Budăi.
El a adăugat că ”suntem deschişi la dialog, suntem dispuşi să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educaţiei statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”.