Guvernul este pus sub presiune. Reprezentanții trebuie să aducă în fața Comisiei un nou proiect, în ceea ce privește recalcularea pensiilor. Mai exact, inechitățile trebuie să dispară, iar propunerea trebuie să respecte prevederile din PNRR și recomandările instituției europene, relatează ziare.com.
Guvernanții nu au scăpat de Comisia Europeană. Reprezentanții trebuie să vină cu un nou proiect, agreat de instituția europeană, care să conțină prevederile din PNRR, în ceea ce privește noua formulă de calcul a pensiilor. Indemnizațiile trebuie recalculate, în așa fel încât să fie eliminate inechitățile.
Nu este prima oară când guvernanții primesc astfel de solicitări. Totul se întâmplă exact așa cum a fost și atunci când a venit vorba despre pensiile speciale, asupra cărora nu există încă o concluzie clară sau o soluționare. Reforma indemnizațiilor din sistemul public este un alt jalon inclus în PNRR. Concret, ea face parte din cererea de plată cu numărul 4 și are scadență la finalul anului.
Așa cum arată ultimele informații, stabilirea unei noi formule de calcul și recalcularea tuturor pensiilor din România se va realiza după ce toate dosarele de indemnizații vor fi trecute în format digital. Noua lege trebuie să elimine inechitățile din sistemul public, având în vedere că pensionarii încasează sume diferite, tocmai din simplul fapt că perioada de retragere din câmpul muncii variază.
Autoritățile din România trebuie să încurajeze prin lege majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare, până la 70 ani. Vârsta de pensionare a femeilor va crește. Până în 2035, toți cetățenii își vor încheia activitatea profesională la 65. Mai mult decât atât, persoanele care doresc să rămână în câmpul muncii, chiar și după atingerea vârstei standard de pensionare, vor beneficia de stimulente.
România va primi consultanță de la Banca Mondială inclusiv pentru reforma pensiilor din sistemul public. Potrivit PNRR, se va realiza o altă formulă de calcul, care se va aplica atât indemnizațiilor în curs de plată, cât și celor noi.
„Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, in conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică in perioada 2022-2070).
In plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB si mecanisme de combatere a indexării ad-hoc”, se arată în documentul PNRR.
Citește și despre următorul subiect: Românii își iau adio de la pensiile de lux! Indemnizațiile speciale vor scădea considerabil. Guvernul transmite noua formulă de calcul