Guvernul a aprobat, recent, acordarea de vouchere de inovare, cu o valoare totală de 8 milioane de lei. Acestea sunt menite să faciliteze cumpărarea de către IMM-uri a serviciilor de cercetare, dezvoltare și inovare de la organizațiile de cercetare, notează Edupedu.
Voucherele de inovare se acordă prin schema de ajutor de minimis, aferentă Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Se estimează că maxim 250 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de aceste vouchere, iar pentru anul în curs , suma totală prevăzută este de 300.000 de lei (până la 10 proiecte), cea mai mare alocare – 4 milioane de lei – fiind propusă pentru anul viitor, pentru circa 125 de proiecte.
Fondurile aferente schemei de ajutor se alocă din bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pe anul în curs, precum şi în estimările pe anii următori, cuprinse în Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024 şi nu va fi solicitată suplimentarea acestora.
Schema de ajutor de minimis permite finanţarea proiectelor câştigătoare la competiţiile organizate pentru „Vouchere de inovare”, desfăşurate în cadrul Subprogramului 5.7.l. Parteneriate pentru competitivitate din Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027. În același timp, ajutorul de minimis este acordat sub formă de asistențp financiară nerambursabilă pentru activitățileeligibile cuprinse în voucherul de inovare implementat prin contracte de finanțare.
Beneficiarii sunt IMM-urile care achiziţionează servicii CDI de la furnizorii de servicii, respectiv organizaţiile de cercetare, conform bugetului solicitat prin propunerea de proiect, care reflectă costurile reale ale furnizorului, necesare pentru implementarea proiectului. Durata schemei de ajutor de minimis este de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului ministrului cercetării, inovării şi digitalizării prin care se aprobă aceasta, până la data de 31 decembrie 2027, iar plățile se pot efectua până la data de 31 decembrie 2030.
Schema de minimis vizează în principal sprijinirea cercetării, dezvoltării, dar și următoarele obiective: