Vești bune pentru pescari! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat decizia Guvernului, în ceea ce privește operațiunea de cofinanțare din Fondurile Europene pentru afacerile maritime și pescuit, citează agro-tv.ro.
Un proiect de Hotărâre a Guvernului le-a adus un motiv de bucurie mai multor pescari din România. Începând cu acest moment, persoanele care activează în domeniul maritim sunt susținute în continuare pentru accesarea Fondurilor Europene. Perspectivele de viitor sunt unele promițătoare.
MADR a publicat decizia Guvernului, în ceea ce privește stabilirea unui cadru general pentru efectuarea operațiunilor cofinanțate din Fondurile Europene. Decizia a fost luată prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020. Beneficiarii POPAM vor avea posibilitatea, prin modificările și completările realizate, să prelungească durata de execuție a proiectelor.
Proiectele pot fi prelungite până la 36 luni, și toate acestea fără să mai fie obligatorie condiția de îndeplinire a procentului de 50%, reprezentând suportul financiar nerambursabil autorizat la plată de Autoritatea de Management. Prin Direcția Generală de Pescuit, MADR trebuie să asigure atingerea tuturor atribuțiilor prevăzute în legislația europeană sau națională.
Responsabilii Ministerului trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că fondurile europene destinate pescuitului și sectorului de acvacultură se bucură de o gestionare judicioasă. Tot aceștia trebuie să aibă în vedere administrarea eficientă a finanțelor, tocmai pentru ca fondurile POPAM să aibă șanse de creștere.
Pentru dezvoltarea POPAM și a bugetului care este alocat, reprezentanții trebuie să aibă în vedere menținerea unui ritm în ceea ce privește proiectele implementate. Aceasta este o condiție obligatorie pentru creșterea fondurilor. Dat fiind faptul că este ultimul an de implementare al programului, este necesară adoptarea unor reglementări care să acorde suport beneficiarilor POPAM.
Hotărârea Guvernului este cea care a adus perspective promițătoare în sectorul de pescuit și acvacultură. Reglementările care urmează să fie implementate pot contribui la identificarea unor condiții eficiente, flexibile și ridicate în ceea ce privește contractele de finanțare din POPAM 2014-2020.
Te-ar putea interesa și: Ești pasionat de pescuit? Trebuie să știi că ai nevoie de un permis. Află cum poți să faci rost de acest document în 2023