Guvernul a făcut anunțul! Pentru anul şcolar 2024-2025 vor fi organizate 866 de grupe de copii sau de tineri cu vârstele între 3 şi 18 ani, în 542 de şcoli din cele opt ţări europene. Acest Program derulat de Ministerul Educației împreună cu Institutul Limbii Române a început în anul 2007 și s-a extins, treptat, ajungând, iată, să fie predat în 542 de școli din Europa.
Memorandumul prevede aprobarea unor măsuri pentru desfăşurarea activităţilor de predare a limbii române si susţinerea cursurilor de cultură şi civilizaţie românească în unităţi de învăţământ preuniversitar din străinătate, prin corpul instructorilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească din cadrul Institutului Limbii Române.
Fondurile pentru susținerea acestui program sunt asigurate de la bugetul de stat, în acest sens fiind necesară o suplimentare de 7,5 milioane de lei.
”Fie că trăiesc şi studiază în Spania, Italia, Belgia, Portugalia, Irlanda, Franţa, Germania sau Marea Britanie, copiii şi tinerii de origine română, care doresc să rămână şi astfel ataşaţi valorilor naţionale, au posibilitatea să urmeze aceste cursuri. Este un curs optional, de 2 ore pe săptămână, adaptat nivelelor de învăţământ, respectiv grădiniţă, învăţământ primar şi învăţământ secundar, despre limba, cultura şi civilizaţia românească”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Ministrul Educaţiei are și vești bune pentru elevii din România. Ligia Deca a anunțat că s-a pus în consultare publică un proiect care va ajuta absolvenţii de clasa a VIII-a şi de liceu.
Potrivit oficialului de la Ministerul Educației, sumele oferite vor fi de 2.000 de lei, respectiv 5.000 de lei. Banii ar fi un real ajutor pentru elevi.Ministerul Educaţiei a anunţat un proiect care vine în sprijinul şcolarilor cu note mari la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. Mai exact, elevii din România care au luat media 10 la cele două examene vor primi câte 2.000 de lei, respectiv 5.000 de lei din partea statului.
Ligia Deca a explicat că aceasta ar putea fi o soluţie pentru creşterea numărului de note maxime luate la examene, dat fiind că în 2024 au fost înregistrate cele mai puţine medii de 10: doar 80 de elevi la Bacalaureat și 74 la Evaluarea Națională.
„Scopul proiectului de act normativ constă în susţinerea activităţii de înaltă performanţă din învăţământul preuniversitar. Prezentul proiect de act normativ urmăreşte crearea cadrului normativ al stimulării performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, răspunzând cerinţelor actuale determinate de schimbările produse în legislaţia şi practica naţională şi internaţională”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. (Citește AICI mai multe detalii)