- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a înlocuit „masa caldă” cu „masa sănătoasă” în şcoli. Se dau aproape 100 de milioane de lei pentru fructe şi legume

21 Aug, 18:19 • Dobran Viorel
Pentru anul şcolar 2024 - 2025, Guvernul alocă suma de 760.241.000 lei pentru Programul pentru şcoli al României. Banii se împart pentru legume și fructe, produse lactate și produse de panificație.
Guvernul a înlocuit masa caldă cu masa sănătoasă în şcoli. Se dau aproape 100 de milioane de lei pentru fructe şi legume

Guvernul a aprobat  de miercuri a fost aprobată Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029 pentru anul şcolar 2024-2025, precum şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2023 privind aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024.

Astfel, pentru anul şcolar 2024-2025 se alocă suma de 760.241.000 lei pentru Programul pentru şcoli al României.

Suma de 96.176.000 lei se acordă pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente.

Guvernul Ciolacu a luat decizia care va bucura sute de mii de elevi: „Programul Masă caldă în școli, pe care l-am extins în acest an, trebuie să continue”

Guvernul acordă "masa sănătoasă" în unele şcoli

Suma de 370.676.000 lei se acordă pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente, iar suma de 217.063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional.

Acest buget a fost întocmit pe baza numărului total al beneficiarilor programului, respectiv 1.908.231 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat, a limitei valorii zilnice/preşcolar/elev, conform Fişei financiare şi pe baza numărului de zile de distribuţie calculate în funcţie de structura anului şcolar aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3694/2024 privind structura anului şcolar 2024-2025.

Actul normativ aprobat va asigura continuarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene pentru perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, inclusiv pentru anul 2024-2025”, transmite, miercuri, Ministerul Agriculturii.

Anual, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 13/2017 cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se stabileşte bugetul aferent fiecărui an şcolar, atât pentru distribuţia produselor de panificaţie, cât şi pentru componentele programului prevăzute la art. 1 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 13/2017, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a adoptării repartizării definitive a ajutoarelor din partea Uniunii către statele membre pentru derularea programului.

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:

  1. ciorbă de legume;
  2. supă de pui cu legume;
  3. ciorbă de văcuţă cu legume;
  4. legume cu piept de pui la grătar;
  5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
  6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
  7. piure de morcov cu grătar de pui;
  8. piure de cartofi cu piept de curcan;
  9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  10. ghiveci de legume cu pui;
  11. orez cu legume şi pui la tavă;
  12. sufleu de broccoli cu brânză;
  13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
  14. tocană de legume cu orez brun;
  15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
  16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
  17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
  18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
  20. macaroane cu brânză;
  21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
  22. quinoa cu legume;
  23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
  24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume
    crude – gogoşar, varză, morcov;
  25. un fruct întreg.

În ce constă Programul Național „Masă sănătoasă”, implementat de Guvernul României

Elevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar:

a) „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.

c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Tipul de suport alimentar şi modalitatea de distribuire se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie şi se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care îl supune aprobării consiliului local.

Suportul alimentar trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.”

Programul „Masă Sănătoasă” prevăzut în legea educației nr. 198/2023 prevede ca numărul elevilor beneficiari să crească substanțial în urma noii Legi a învățământului preuniversitar.

Prevederile acesteia, 1 milion de elevi trebuie să beneficieze din actualul an școlar de „Masă sănătoasă”, dar prevederile au fost amânate de Guvernul Ciolacu pentru 1 ianuarie 2025, iar în măsurile adoptate între timp de guvern s-a început cu mai puțini copii decât prevede legea – aproximativ 500.000.

De la începerea anului școlar, numărul școlilor a crescut pe parcurs, ajungând la 1200 de școli, potrivit ultimei actualizari din 11 aprilie. Secretarul de stat Sorin Ion a spus că numărul va mai crește în perioada următoare la 1500 de școli, în condițiile în care anul școlar se încheie în două luni.

Programul “masă caldă” în școli a început în urmă cu 8 ani, cu 50 de școli, ca fiind un program pilot, iar guvernele au continuat an de an programul prin hotărâri de Guvern aprobate în fiecare an târziu, aproape de începerea anului școlar, ceea ce a creat întârzieri în aplicare. Elevii nu au primit în nici un an la timp pachetul alimentar sau masa caldă. În 2018, de exemplu, proiectul de HG a fost pus în dezbatere la 3 luni de la începerea anului școlar.

Conform uzanțelor, pilotarea ar fi trebuit să dureze maximum doi ani.

Guvernul alocă şi burse. Cât vor încasa elevii români din burse de merit, de rezilienţă şi sociale în anul şcolar 2024-2025. Cum se calculează sumele

Conform noii metodologii pentru acordarea burselor, publicată în Monitorul Oficial și valabilă pentru anul școlar 2024-2025, elevii vor putea beneficia de mai multe categorii de burse.

Burse de merit în 2024: condiții de acordare

În anul școlar 2024-2025, elevii din clasele de gimnaziu și liceu, inclusiv cei din învățământul profesional și dual, vor putea primi burse de merit, cu excepția celor aflați în clasele a V-a și a IX-a.

Principalul criteriu pentru acordarea acestei burse este obținerea unei medii generale de cel puțin 9,50 și o medie de 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare, la finalul anului școlar precedent.

În cazul în care un elev acumulează mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, bursa de merit nu va fi acordată pentru luna respectivă.

Elevii din clasele primare vor continua să primească doar burse sociale, în timp ce cei din gimnaziu și liceu pot beneficia de următoarele tipuri de burse, conform metodologiei:

  • Bursa de excelență olimpică I
  • Bursa de excelență olimpică II
  • Bursa de merit
  • Bursa de reziliență
  • Bursa socială
  • Bursa tehnologică

Criterii pentru bursele elevilor din clasele a V-a și a IX-a

Elevii de clasa a V-a vor primi burse de merit pe baza mediei obținute în primele două module de cursuri ale anului școlar în curs, cu condiția ca aceasta să fie de cel puțin 9,50.

Pentru elevii de clasa a IX-a, bursa de merit va fi acordată în funcție de media de admitere în liceu sau în învățământul profesional și dual, dacă aceasta este de cel puțin 9,50.

Dacă există mai mulți elevi cu aceeași medie, toți vor fi incluși pe lista beneficiarilor de burse.

Burse școlare din 2024

Elevii care îndeplinesc condițiile pentru burse vor începe să le primească începând cu luna februarie 2025, inclusiv pentru luna ianuarie.

În anul școlar 2024-2025, se introduce bursa de reziliență, destinată elevilor cu medii între 7 și 9,49, care nu îndeplinesc pragul pentru bursa de merit.

Până la 30% dintre elevii unei clase vor primi burse de merit și reziliență. Dacă numărul elevilor cu medii de cel puțin 9,50 depășește acest procent, toți cei eligibili vor fi incluși pe lista beneficiarilor.

În situațiile în care procentul elevilor eligibili este sub 30%, bursele pot fi acordate și unui număr mai mic de elevi.

De asemenea, elevii din învățământul profesional și dual vor fi eligibili pentru burse de merit și reziliență dacă au obținut premii la olimpiadele și concursurile recunoscute de Ministerul Educației.

Valoarea burselor de merit și reziliență în 2024-2025

Pentru anul școlar 2024-2025, bursele vor avea următoarele valori minime:

  • Bursa de merit: 450 lei/lună
  • Bursa de reziliență: 300 lei/lună
  • Bursa socială: 300 lei/lună
  • Bursa tehnologică: 300 lei/lună, cu o sumă suplimentară de 700 lei/lună pentru mamele minore.

Modul de calcul al burselor

Bursele vor fi calculate în funcție de suma stabilită prin lege, numărul de zile lucrătoare și zilele de vacanță din luna respectivă, folosind formula: (CmB/NZL) x (NZL – NZV).

De exemplu, pentru luna septembrie 2024, valoarea bursei de merit va fi de 343 lei, iar cea a bursei de reziliență va fi de 229 lei, conform formulei menționate.

Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025

Elevii vor primi prima plată a burselor pe 20 noiembrie 2024, acoperind lunile septembrie și octombrie. Începând cu acest an, data de plată a burselor a fost modificată la 20 ale lunii, în loc de 15.

Acordarea burselor de merit și reziliență pe baza mediei se va face la recomandarea diriginților, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri.

Pentru bursele bazate pe rezultate la competiții, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună o cerere însoțită de documente justificative în termen de 25 de zile de la începerea cursurilor sau în 15 zile de la obținerea premiului pentru elevii din clasele terminale.

Pentru bursele de merit acordate în baza rezultatelor sportive, este necesară prezentarea unei copii a diplomei pentru locul I, o adeverință de la federația sportivă națională și un extras din calendarul competițional.

Citeşte şi: Nu mai sunt bani pentru acești români! Anunțul făcut de autorități