Ligia Deca, Ministrul Educației, a făcut anunțul conform căruia Executivul va aproba, vineri, aprobarea de la bugetul de stat a 3.115.000 lei către autoritățile publice locale, pentru plata burselor elevilor din învățământul preuniversitar particular și confesional.
Ai putea fi interesat și de: Ministerul Educației primește cel mai mare sprijin în 2024! Ciolacu vorbește despre marile schimbări: „Ne vom respecta toate angajamentele”
„Pentru mâine, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern se vor afla şi alte acte normative. De exemplu, un proiect de hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023, pentru finanţarea unor cheltuieli din învăţământul preuniversitar.
Practic, hotărârea vizează alocarea de la bugetul de stat a sumei de 3.115.000 lei în vederea suplimentării bugetului autorităţilor publice locale pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional. Este vorba, practic, de a asigura sumele pentru bursele de excelenţă olimpică I şi II, bursele sociale pentru acei elevi şcolarizaţi fără taxe şi bursele tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile prevăzute în metodologia-cadru.
Ca nişte detalii, aceste burse sunt acordate în conformitate cu noua lege a învăţământului preuniversitar. Prima dată a fost necesară elaborarea metodologiei de acordare a burselor, apoi s-a centralizat prin inspectorate numărul estimat de bursieri, apoi s-a determinat necesarul de fonduri şi abia apoi s-a putut elabora proiectul de hotărâre de guvern, fiind vorba despre acordarea pentru prima dată prin acest mecanism a burselor din tipologiile amintite, pentru învăţământul privat şi cel confesional”, a declarat Ligia Deca, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, conform celor Comunicate de Digi24.
Aceasta a mai făcut anumite adăugiri din care a reieșit faptul că Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea metodologiei-cadru de incursiune pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare vacante din învățământul superior.
„De asemenea, tot mâine vom avea pe ordinea de zi proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior. Este vorba de o metodologie-cadru care se realizează în fiecare an, pe baza căreia fiecare instituţie de învăţământ superior îşi elaborează propria metodologie de concurs.
Mai avem nişte veşti bune. De exemplu, există o notă de informare cu tema Participarea României la Programul de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor(PIAAC), dezvoltat de OCDE, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi, de asemenea, vorbim şi despre un memorandum privind depunerea candidaturii comune a Ministerului Educaţiei din România şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova pentru organizarea Conferinţei miniştrilor responsabili cu învăţământul superior din ţările participante la Procesul Bologna în anul 2027 şi preluarea secretariatului grupului de monitorizare a Procesului Bologna pentru perioada 2024-2027”, a declarat ministra Educaţiei, potrivit sursei citate.
Ai putea fi interesat și de: Marcel Ciolacu, declarații noi despre majorarea salariilor profesorilor în tranșe. „În 2024 bugetul pentru educație va fi unul record, de 4,1 % din PIB”