- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 3.700 de lei! Când se va aplica această mărire

14 Dec, 23:22 • Fundeanu Madalina
Guvernul a propus creşterea salariului minim pe economie de 3.300 de lei la 3.700. Patronatele ar dori creşterea să fie făcută în două etape.
Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 3.700 de lei! Când se va aplica această mărire

Guvernul a propus, la întâlnirea cu sindicatele şi patronatele din cadrul Consiliului Naţional Tripartit, creşterea salariului minim pe economie de 3.300 de lei la 3.700, conform Antena 3 CNN.

Când se va aplica majorarea salariului minim pe economie

Executivul a propus o majorare a salariului minim brut la 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024. Patronatele ar dori creşterea să fie făcută în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025.

„Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut”, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Proiectul bugetului pentru anul 2024 și perspectivele de creștere ale salariului de bază minim brut pe economie garantat în plată au fost principalele teme ale reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, se anunţă într-un comunicat al guvernului.

Te-ar putea interesa și: Guvernul a aprobat bugetul pe 2024! Marcel Ciolacu: „Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului!”

salariul minim pe economie
salariul minim pe economie

În cadrul şedinţei, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat proiectul de buget pentru 2024, fundamentat pe o creștere economică de 3,4% din PIB și având în vedere o rată a inflației la sfârșitul anului de 4,6%.

Creșterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluțiilor de digitalizare și îmbunătățirea colectării.

„Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Fondurile alocate pentru investiții vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB, a mai spus premierul. Reprezentanții Guvernului, sindicatelor și patronatelor au avut consultări și cu privire la creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Guvernul a propus creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariații din agricultură și industria alimentară, și menținerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajații din sectorul construcțiilor.

De cealaltă parte, sindicatele au propus ca salariul minim să crească încă din martie 2024, la 3.800 de lei, în timp ce patronatele au propus o creștere etapizată, la 3.500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceea să se intre într-un mecanism nou de negociere, asumat prin PNRR.

Vezi și: Discuțiile pentru Spațiul Schengen continuă! Președintele Klaus Iohannis în discuții cu cancelarul austriac și premierul bulgar: „Negocierea pe Schengen rămâne complicată.”

Urmărește Daily Business pe Google News