Guvernul acordă 1.000 de lei pentru o categorie de români. Conform informațiilor furnizate de oficiali, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ar putea emite vouchere pentru a sprijini crescătorii de porci care au suferit pierderi din cauza restricțiilor impuse în contextul pestei porcine africane. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat că inițiativa este parte a consultărilor dintre el și conducerea ANSVSA, menite să modifice un ordin inițial referitor la Legea Porcului (122/2023). Scopul proiectului este să ofere susținere micilor crescători de porci timp de cinci ani.
Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a precizat condiția pe care trebuie să o îndeplinească românii pentru a beneficia de ajutorul financiar de 1.000 de lei. Potrivit acestuia, proiectul propune ca cei interesați să renunțe la creșterea porcilor să primească vouchere în valoare de 200 de euro emise de ANSVSA. Aceste vouchere pot fi utilizate în perioada Sărbătorilor de Crăciun la fermele comerciale, menținând astfel tradiția și oferindu-le acces la porcii de Crăciun.
„Am discutat cu colegii mei pentru a crea un proiect de lege distinct care să completeze Legea Porcului. Scopul nostru este de a oferi sprijin celor din zona de 10 kilometri în jurul fermelor comerciale care doresc să renunțe la creșterea porcilor. Timp de cinci ani, aceștia vor primi vouchere în valoare de 200 de euro emise de ANSVSA, pe care le pot folosi în perioada sărbătorilor de Crăciun la fermele comerciale, astfel păstrându-și tradiția și având acces la porcul de Crăciun”, a declarat Florian-Emil Dumitru.
Deocamdată, inițiativa se află la stadiul de propunere, dar demersuri sunt în curs pentru a o transforma într-un proiect de lege separat. Românii care doresc să beneficieze de acest ajutor trebuie să declare animalele crescute în Registrul Agricol de la primăria locală. Dacă se concretizează, micii crescători de porci vor putea beneficia de 1.000 de lei ajutor de la stat, dacă doresc să renunțe la creșterea porcilor și se află pe o rază de 10 kilometri, în apropierea unor ferme comerciale de creștere a acestor animale. Astfel, autoritățile își propun să protejeze tradiția consumului de porc de Crăciun și să sprijine industria porcină prin această măsură de sprijin financiar.